Čokolada za zdravlje i strast
Čokolada osigurava hranjive tvari i energiju za tijelo, ali dobra je samo u malim količinama.
Čokolada je hranjiva, sadrži bjelančevine, lipide, glukozu, minerale, kofein i polifenole. Ona također ima fenetilamin, koji se često opisuje kao "ljubavna kemija" i uzrokuje oslobađanje endorfina u mozgu, a to smanjuje osjećaj boli, utječe na emocije i jača romantične osjećaje.
Tamna čokolada sadrži teobromin i magnezij, koji podižu raspoloženje i djeluju protiv tjeskobe. Preporučuje se od strane liječnika za borbu protiv blagih oblika depresije. Male količine tamne čokolade mogu smanjiti rizik od srčanog udara.
Studije pokazuju da se čokolada može koristiti za liječenje upornog kašlja. Teobromin u čokoladi je učinkovitiji od kodeina, koji sadrže lijekovi protiv kašlja. Čokolada također može umiriti i navlažiti grlo.
Polifenoli u čokoladi su antioksidanti koji mogu inhibirati LDL kolesterol (loš kolesterol) u krvi, izbaciti radikale iz tijela i produžiti djelovanje drugih antioksidanata kao što su vitamini A i C. Stoga, čokolada, pogotovo tamne vrste, pomaže regulirati imunološki sustav, štiti krvožilni sustav, usporava starenje i sprječava određene vrste raka.
Većina masti u čokoladi dolazi u obliku zasićenih masti, stearinske kiseline i oleinske kiseline. Za razliku od drugih nezasićenih masti, stearinska kiselina ne podiže razinu LDL kolesterola. Isto tako, oleinska kiselina smanjuje razinu kolesterola, čime smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Čokolada stvara zalihe energije za tijelo, posebno za sportaše, prije i nakon fizičkog napora ili natjecanja. Tu je i popularno uvjerenje da konzumiranje čokolade može uzrokovati akne. Istraživanja provedena od strane University of Pennsylvania i US Naval Academy pokazuju da unos čokolade nema nikakvog utjecaja na razvoj akni.
Nekoliko riječi upozorenja: sjetite se da čokolada sadrži dosta kalorija i masnoća, tako da dnevni unos čokolade također zahtijeva smanjenje unosa kalorija od drugih namirnica. Iako tamna čokolada pomaže u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti, ona pruža relativno veliku količinu kalorija, što može potaknuti debljanje, čak i rizik od pretilosti. Pretilost je značajan čimbenik rizika za mnoge bolesti, uključujući i kardiovaskularne bolesti. Konzumiranje velikih količina čokolade može uzrokovati anoreksiju ili gubitak apetita, tugu, slabosti i neotpornost organizma na bolesti.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345