Omiljeni božićni kolačići: Jednostavan recept za čokoladne raspucance
Raspucanci su jedni od najpopularnijih blagdanskih keksića već dugi niz godina. Osim što plijene pažnju svojim prepoznatljivim izgledom i klasično omiljenim čokoladnim okusom, prilično se jednostavno pripremaju. Ako su vam se raspuknuli i po površini imaju nejednake pruge, a unutra su ostali meki i sočni, uspjeli su vam i garantirano će nestati dok ste rekli keks.
Kako biste pripremili raspucance, bit će vam potrebni uobičajeni sastojci poput brašna, kakaa, šećera i maslaca, a posebno je zanimljivo da se ovi kolačići, kako bi se raspuknuli, prije pečenja valjaju u šećer u prahu. Taj je proces vrlo brz i jednostavan, a raspucancima osigurava ukras koji će svi za stolom primijetiti i posegnuti za njima.
Sastojci:
- 200 g brašna
- 50 g kakaa u prahu
- 2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 100 g maslaca (omekšanog)
- 200 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- 1 žličica vanilin šećera
- šećer u prahu za valjanje
Priprema:
- Pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i sol.
- U drugoj posudi mikserom umutite maslac, smeđi šećer, jaja i vanilin šećer dok ne dobijete kremastu smjesu.
- Dodajte suhe sastojke u mokre, miješajući dok se sve dobro ne sjedini.
- Tijesto stavite u hladnjak na 1-2 sata.
- Oblikujte male kuglice tijesta, valjajte ih u šećer u prahu te ih slažite na lim za pečenje.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C 10-12 minuta.
Vezani sadržaj:
- Jednostavan recept za najukusniji gulaš - koji će vam uvijek dobro ispasti
- Jedini recept za domaće tijesto za pizzu koji će vam ikada trebati
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345