Crohnova bolest i prehrana
Crohnova bolest je upalna bolest probavnog sustava koja pogađa djecu i odrasle. Uzrok Crohnove bolesti nije poznat, ali se sumnja na doprinos nasljednih svojstava. Simptomi Crohnove bolesti su obično rane u ustima, proljev, bol u trbuhu, gubitak tjelesne mase i vrućica. Pacijenti mogu imati i simptome izvan probavnog sustava: kožni osip, bolove u zglobovima, crvenilo očiju i, rjeđe, probleme s jetrom.
Ako patite od Crohnove bolesti neka hrana može biti teže probavljivija od druge. Ipak, način prehrane pacijenata ovisi od osobe do osobe, stoga najčešće sami shvate koje namirnice im odgovaraju, a koje ne.
Bademovo mlijeko
Mnoge osobe koje pate od Crohnove bolesti ne podnose laktozu. Srećom, postoji odlična mliječna alternativa - bademovo mlijeko. Ako je obogaćeno, može sadržavati jednaku količinu kalcija kao i obično mlijeko.
Bademovo mlijeko sadrži vitamin D i E, a ne sadrži kolesterol i zasićene masne kiseline. Sadrži manje kalorija od kravljeg mlijeka. Mnogi tipovi mlijeka sadrže zaslađivače. Odaberete li tip mlijeka koji ne sadrži zaslađivače, unijet ćete 20 kalorija manje po porciji.
Jaja
Kajgana, tvrdo kuhana jaja ili meko kuhana jaja, kako god da ih pripremite, pružit će vam odličan izvor lako probavljivih proteina, stoga uvijek budite sigurni da ih imate u hladnjaku.
Zobena kaša
Zob je pristupačna i zdrava, a zobenu kašu s lakoćom možete pripremiti sami. Netopljiva vlakna, koja se nalaze u svježem povrću, voću i orašastim plodovima, povlače vodu u debelo crijevo i mogu pogoršati proljev.
Zob sadrži topljiva vlakna koja apsorbiraju vodu i znatno lakše prolaze kroz probavni trakt. Neka vaša zobena kaša bude mekano skuhana i tijelo će vam biti zahvalno.
Losos
Čak 25% kalorija u lososu dolazi iz proteina. Oni su neophodni za zdravo funkcioniranje organizma. Proteini koji se nalaze u morskim plodovima su idealni za osobe koje pate od Crohnove bolesti.
Škampi, tilapija ili losos su bogati omega 3 masnim kiselinama, veoma nutritivni i lako probavljivi. Morske plodove kuhajte, pripremajte na pari, pecite na roštilju i izbjegavajte pretjeranu količinu ulja.
Papaja
Osobe koje pate od Crohnove bolesti često misle da moraju izbjegavati voće, ali čak i tijekom neugodnih simptoma bolesti, tropsko voće kako što je papaja je odličan izbor jer je lako probavljivo.
Papaja sadrži enzim papin koji pomaže probavu. Ovo ukusno voće bogato je vitaminom C i A, folnom kiselinom i kalijem, a dostupno je tijekom cijele godine. Mango i dinja su također odličan izbor.
Perad
Piletina i puretina su bogate proteinima, lako su probavljive i odličan su izbor za svakoga tko pati od Crohnove bolesti.
Avokado
Mekan, sočan i prepun dobrih masti, B vitamina, vitamina E i kalija, avokado bi definitivno trebao često biti na vašem jelovniku ako patite od Crohnove bolesti. Također pripada skupini namirnica koje sadrže topljiva vlakna koja su odlična za probavni sustav.
Riža
To je tradicionalan izbor za sve koji imaju probavne smetnje pa i za osobe koje pate od Crohnove bolesti. Iako sadrži puno ugljikohidrata i nije naročito nutritivna, riža je lako probavljiva i pružit će vam kalorije koje su vam potrebne za rad organizma.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345