Čuvari naseg zdravlja - Omega kiseline
Omega-3 masne kiseline
U većini razvijenih zemalja kod ljudi je zabilježeno pomanjkanje omega-3 masnih kiselina u organizmu, uzrok čemu je sve rjeđa i preslaba zastupljenost ribe u redovitoj prehrani. Stoga je za optimalan unos omega masnih kiselina potrebna nadoknada putem kvalitetnih dodataka prehrani.
Prilikom odabira valja voditi računa o njihovoj čistoći. Naime, zbog industrijalizacije danas je velik problem prisutnost teških metala, PCB-a i drugih opasnih tvari u morima. S obzirom na to da se ribe hrane planktonima, koji su morski filtri, posebnim tehnološkim postupcima potrebno je ukloniti i najmanji oblik toksina.
Maksimalno pročišćeni preparati dobivaju se postupcima molekularne filtracije. Kako bi istaknuo da su posrijedi apsolutno čisti preparati, sve preparate na bazi ribljeg ulja označio je prepoznatljivom žutom linijom zdravlja. Pri odabiru preparata za nadoknadu moramo znati da se omega-3 masne kiseline nalaze u životinjskim (riblje ulje, plankton, alge) i biljnim (npr. laneno ulje) izvorima. Ako se uzimaju biljni pripravci, moramo biti svjesni da su za pretvorbu alfa-linolenske masne kiseline u EPA i DHA nužni neki minerali (magnezij, cink) i vitamini (vitamin B6, vitamin C).
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345