Čuvari naseg zdravlja - Omega kiseline
Omega-6 nadvladala omegu-3
Čini se da ravnoteža našeg zdravlja ovisi i o ravnoteži između omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Nekad je njihov omjer u svježim namirnicama bio 4:1 u korist omege-3, a danas je to i do 1:20. Drugim riječima, u namirnicama prevladavaju omega-6 masne kiseline, a s vremenom se drastično povećao rizik nedostatka omege-3. To je još jedan od razloga zašto je potrebna nadoknada omega-3 masnih kiselina, i to s ciljem sprječavanja razvoja negativnih učinaka neravnoteže.
Na nedostatak omega masnih kiselina u organizmu mogu upućivati suhoća kože i kose, ukočenost i bolni zglobovi, sklonost debljanju i slab imunitet. Već je kod tih stanja potreban dodatan unos u dozi od oko 500 mg EPA i DHA dnevno. Kod razvijenih upalnih stanja, depresije, krvožilnih bolesti, visokih triglicerida u krvi i drugih teških dijagnoza trebalo bi uzimati omega-3 masne kiseline u dnevnoj dozi od 700 do 1000 mg. Prema preporuci stručnjaka, može se uzeti i više EPA i DHA, koje onda imaju i protuupalno djelovanje. Stvarno stanje omega-3 masnih kiselina u organizmu može se odrediti omega-3 indeksom, koji je ujedno pokazatelj rizika od krvožilnih bolesti.
S obzirom na veliko značenje omega masnih kiselina u organizmu, iznimno je bitno osigurati njihov optimalan unos. Ako to nije moguće pravilnom prehranom, nadoknada je idealan odabir, i to od najmlađe dobi. Pravilnom nadoknadom pomno odabranim preparatima i definiranim dozama može se spriječiti većina poremećaja koji smanjuju kvalitetu života i trajno narušavaju zdravlje.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345