Cvjetača recepti
![Cvjetača recepti](/site/assets/files/1043/default.300x160.jpg)
Cvjetača ili karfiol je jednostavno povrće koje je bogato hranjivim tvarima i donosi brojne zdravstvene prednosti, a lako ga je uvrstiti u svakodnevne obroke.
Cvjetača se može jesti sirova, kuhana, pohana, zapečena u pećnici, pečena na žaru, pečena kao kora za pizzu ili kuhana i pripremljena kao zamjena za pire krumpir. Možete je čak poslužiti i umjesto bijele riže.
Zašto je cvjetača zdrava?
Cvjetača je bogata vitaminima C i K, a također je izvrstan izvor folata, koji podržava rast stanica i posebno je važan tijekom trudnoće. Ovaj povrće je hranjiv saveznik koji ne sadrži mast, kolesterol, a ima i vrlo malo natrija. Dobro je znati da 100 grama svježe cvjetače sadrži samo 25 kalorija, od čega 5 grama ugljikohidrata i 2 grama proteina, što je čini savršenim izborom za one koji paze na zdravu prehranu.
Kako odabrati cvjetaču?
Za odabir najbolje cvjetače, tražite glavicu koja ima čvrste cvjetove bijele boje i svijetlozelene listove koji su čvrsto pričvršćeni. Izbjegavajte cvjetaču sa smeđim mrljama ili uvenulim listovima.
Svježi karfiol možete odmah očistiti, oprati, narezati na manje cvjetove i spremiti u zamrzivač, čime ćete je pripremiti za buduću upotrebu. Ako kupujete cvjetaču umotanu u celofansku vrećicu, imajte na umu da to može značiti zadržavanje vlage i ubrzati kvarenje. Preporučuje se odmotati je i premjestiti u labavo zatvorenu vrećicu s papirnatim ručnikom koji upija vlagu.
Cijele glavice cvjetače možete čuvati u hladnjaku od četiri do sedam dana.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čudesan namaz od slanutka i sezama...
15 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Kremasta juha od tikvica i mrkve
35 min12345