Cvjetača recepti

Cvjetača recepti

Cvjetača recepti
  • Objavljeno: Petak, 28.02.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Cvjetača ili karfiol je jednostavno povrće koje je bogato hranjivim tvarima i donosi brojne zdravstvene prednosti, a lako ga je uvrstiti u svakodnevne obroke.

Cvjetača se može jesti sirova, kuhana, pohana, zapečena u pećnici, pečena na žaru, pečena kao kora za pizzu ili kuhana i pripremljena kao zamjena za pire krumpir. Možete je čak poslužiti i umjesto bijele riže.

Zašto je cvjetača zdrava?

Cvjetača je bogata vitaminima C i K, a također je izvrstan izvor folata, koji podržava rast stanica i posebno je važan tijekom trudnoće. Ovaj povrće je hranjiv saveznik koji ne sadrži mast, kolesterol, a ima i vrlo malo natrija. Dobro je znati da 100 grama svježe cvjetače sadrži samo 25 kalorija, od čega 5 grama ugljikohidrata i 2 grama proteina, što je čini savršenim izborom za one koji paze na zdravu prehranu.

Kako odabrati cvjetaču?

Za odabir najbolje cvjetače, tražite glavicu koja ima čvrste cvjetove bijele boje i svijetlozelene listove koji su čvrsto pričvršćeni. Izbjegavajte cvjetaču sa smeđim mrljama ili uvenulim listovima.

Svježi karfiol možete odmah očistiti, oprati, narezati na manje cvjetove i spremiti u zamrzivač, čime ćete je pripremiti za buduću upotrebu. Ako kupujete cvjetaču umotanu u celofansku vrećicu, imajte na umu da to može značiti zadržavanje vlage i ubrzati kvarenje. Preporučuje se odmotati je i premjestiti u labavo zatvorenu vrećicu s papirnatim ručnikom koji upija vlagu.

Cijele glavice cvjetače možete čuvati u hladnjaku od četiri do sedam dana.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije