Da li znate što su to emulgatori?

Da li znate što su to emulgatori?

Da li znate što su to emulgatori?
  • Objavljeno: Srijeda, 18.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Saznajte više o lecitinu

E 322 - Lecitin (od grčke riječi lekitos, što znači žumance jajeta) je masni emulgator, supstanca slična masti, nazvana fosfolipid. Ako je prehrana adekvatna, svakodnevno se proizvodi u jetri. Neophodan je svakoj stanici organizma jer ulazi u sastav stanične membrane i štiti stanice od oksidacije. Može se u potpunosti metabolirati, pa je zato praktički netoksičan za ljude. Uglavnom se sastoji od B vitamina, fosforne kiseline, kolina, linoleične kiseline i inozitola. Lecitin se također koristi kao sinonim za fosfatidilholin, fosfolipid koji je izoliran iz žumanca jajeta, ili soje.

Koristi se kao prirodni emulgator, a nalazi se u mnogim životinjskim proteinima: junetini, janjetini, jetri i svinjetini. U velikoj koncentraciji je prisutan i u soji, žumancu jajeta, kikirikiju. Razgrađuje tjelesne masti, koje zahvaljujući tome mogu biti transportirane u jetru i pretvorene u iskoristivu energetsku hranu. Lecitin i kolesterol su, inače, neophodni za izgradnju i obnovu staničnih membrana. Lecitin se nalazi u ovojnicama žicava i pospješuje moždane funkcije. Kada se uzima iz hrane, ne povećava nivo prisutnog lecitina u krvi. Pošto je probavljiv, razgrađene molekule prolaze kroz crevni zid i postaju dio lipoproteinskog kompleksa koji je neophodan za transport kolesterola kroz krv.

Čest sastojak u mnogim prehrambenim proizvodima, lecitin ima sposobnost da kombinira ulje sa vodenim komponentama. Njegova upotreba je dozvoljena u kruhu, čokoladi, mliječnim proizvodima, margarinu, pasti, preljevima za salatu, umacima, instant pićima i dečjoj hrani.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije