Da li znate što su to emulgatori?
Saznajte više o lecitinu
E 322 - Lecitin (od grčke riječi lekitos, što znači žumance jajeta) je masni emulgator, supstanca slična masti, nazvana fosfolipid. Ako je prehrana adekvatna, svakodnevno se proizvodi u jetri. Neophodan je svakoj stanici organizma jer ulazi u sastav stanične membrane i štiti stanice od oksidacije. Može se u potpunosti metabolirati, pa je zato praktički netoksičan za ljude. Uglavnom se sastoji od B vitamina, fosforne kiseline, kolina, linoleične kiseline i inozitola. Lecitin se također koristi kao sinonim za fosfatidilholin, fosfolipid koji je izoliran iz žumanca jajeta, ili soje.
Koristi se kao prirodni emulgator, a nalazi se u mnogim životinjskim proteinima: junetini, janjetini, jetri i svinjetini. U velikoj koncentraciji je prisutan i u soji, žumancu jajeta, kikirikiju. Razgrađuje tjelesne masti, koje zahvaljujući tome mogu biti transportirane u jetru i pretvorene u iskoristivu energetsku hranu. Lecitin i kolesterol su, inače, neophodni za izgradnju i obnovu staničnih membrana. Lecitin se nalazi u ovojnicama žicava i pospješuje moždane funkcije. Kada se uzima iz hrane, ne povećava nivo prisutnog lecitina u krvi. Pošto je probavljiv, razgrađene molekule prolaze kroz crevni zid i postaju dio lipoproteinskog kompleksa koji je neophodan za transport kolesterola kroz krv.
Čest sastojak u mnogim prehrambenim proizvodima, lecitin ima sposobnost da kombinira ulje sa vodenim komponentama. Njegova upotreba je dozvoljena u kruhu, čokoladi, mliječnim proizvodima, margarinu, pasti, preljevima za salatu, umacima, instant pićima i dečjoj hrani.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345