Da li znate što su to emulgatori?
Što predstavljaju E oznake?
Tzv. E brojevi označavaju kategoriju emulgatora i drugih dodataka hrani. Dio su internacionalne šifre prepoznavanja. Ono što zapravo označavaju je sastavni dio strogih pravila Europske komisije i Komiteta za hranu. Tek poslje pažljivog testiranja i praćenja nezavisnih eksperata, odlučuje se da li su određeni emulgatori sigurni za prehranu.
U kruhu
Neodoljiv miris tek ispečenog kruha potječe od emulgatora. Iako je moguće da se kruh napravi i bez njih - manjeg je volumena, suh. Za kruh se uobičajeno koriste emulgatori E 471, E 481 i E 482 - koji čine njegovu strukturu mekšom i punijom.
U čokoladi
Karakterističan ukus, sjajna površina i ugodan osjećaj u ustima bez ljepljivosti - odlikuju dobru čokoladu. Svi čokoladni proizvodi sadrže emulgator lecitin (E 322) koji osigurava dobru konzistenciju, ili "amonium fosfatid" - u količini oko 0,5 posto.
U sladoledu
Mnogi uživaju u hladnoj, glatkoj i kremastoj teksturi sladoleda. To je, zapravo, kompleksna mješavina masti, nemasnih mliječnih čvrstih dijelova, šećera i emulgatora, koji su uz pomoć zraka raspršeni u pjenu u vodeno-uljanoj emulziji. Emulgatori su dodani da bi modificirali sladoled tokom zaleđivanja, osiguravajući glatku teksturu i pomažući da se ova poslastica ne rastopi odmah nakon serviranja.
Mono i digliceridi (E 471) se najčešće koriste za sladoled, zatim lecitin E 322. Tipična doza je 0,2 posto. Isti princip se koristi i za milkshake i zaleđen jogurt.
Emulgatori u dječjoj hrani
Dozvoljeni dodaci u hrani za dojenčad (adaptirane mliječne formule, kašice, obroci):
- E 322 lecitin do 10mg/kg
- E 471 mono i digliceridi do 5 mg/kg
U industriji dječje hrane se najčešće koriste proteini iz jaja i mlijeka. Iako su vrlo efikasni, mogu izazvati alergijske reakcije kod mališana koji su alergični na te sastojke.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345