Svjetski dan veganstva: Tri ukusna jela prema receptu Nataše Rajčević, autorice bloga "Burbon i Borovnice"
Iako je veganstvo način života na koji se ne bi svatko mogao naviknuti, prorijeđena konzumacija mesa je česta preporuka nutricionista. Povodom današnjeg Svjetskog dana veganstva, donosimo vam tri recepta Nataše Rajčević, food blogerice koja svoje maštovite veganske recepte objavljuje na Instagram profilu i blogu, pod nazivom Burbon i Borovnice. Njezin rad svjedoči tome da cjelovita biljna prehrana nije niti skupa niti i dosadna te potvrđuje da se, uz malo kreativnosti i inspiracije, svako glavno jelo ili desert može pripremiti s plant based namirnicama.
Punjeni patlidžan
Unatoč tome što ih povezujemo uz ljetno vrijeme, patlidžani su nam dostupni cijele godine te je možda baš sada, kada je malo zahladilo, njihova priprema u pećnici postala primamljivija opcija. Patlidžani se i u veganskim, a i u neveganskim verzijama mogu puniti raznim nadjevima, no Nataši su najukusniji punjeni bulgurom i crnom lećom. Uz ovaj ćete recept za samo pola sata pripremiti ukusan i uravnotežen biljni obrok.
Sastojci:
- 4 patlidžana
- šaka cherry rajčica
- nekoliko suhih rajčica
- šalica bulgura
- šalica beluga leće
- 1 veća tikvica
- malo vlasca
- maslinovo ulje
- aceto balsamico
- sol
- začini po želji
Priprema:
- Patlidžane prerežite na pola. Posolite ih i malo nauljite. Pecite u posudi obloženoj papirom za pečenje 20ak minuta s prerezanom stranom prema dolje.
- Dok se patlidžani peku, skuhajte bulgur i beluga leću (odvojeno) prema uputama na pakiranju.
- Tikvice narežite na manje kockice i kratko prepržite na tavici. Tikvicama dodajte skuhani bulgur, leću, sušene i cherry rajčice te začinite kombinacijom začina po želji. Ja sam ovaj put išla na orijentalnu curry mješavinu, no jednako bi ukusno bilo i s mediteranskim začinima.
- Gotove patlidžane izvadite i vilicom lagano udubite (slobodno im izvadite malo mesa iz sredine i dodajte punjenju).
- Napunite patlidžane pa zapecite još 10ak minuta. Prije posluživanja pospite vlascem i dobrim mlazom maslinovog ulja i aceta balsamica.
Juha od tortellina
Ne dozvolite da vas naziv zavara. Naime, ovu zasitnu juhu definitivno možete poslužiti kao glavno jelo. Topla i okrepljujuća, ova je juha baš ono što nam treba tijekom prohladnih i vlažnih jesenskih dana. Odabirom istočnjačkih začina poput barbere mješavine je možete dodatno zagrijati, a jako je ukusna i u mediteranskoj verziji s bosiljkom, majčinom dušicom ili origanom. Ovo je još jedno jelo u kojem možete eksperimentirati i dodati mu povrće po želji. U jelima "na žlicu" zaista sve dolazi u obzir.
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 manji poriluk, narezan (bijeli dio)
- 2 manje mrkve, narezane na tanke kolutove
- štapić celera, narezan na sitno
- komadić svježeg đumbira, nariban
- komadić svježe kurkume, nariban (možete zamijeniti kurkumom u prahu)
- 1 žlica berbere začina (ili neke druge mješavine začina)
- sol po ukusu
- 1 žlica koncentrata rajčice
- komad cvjetače, narezan na manje cvjetove
- par listova kelja (ili špinata, blitve…), narezan na trakice
- 250 g bijelog graha (iz konzerve)
- 200 g graška (zaleđenog)
- 400 ml kokosovog mlijeka (iz konzerve)
- 400 ml povrtnog temeljca (ili vode)
- 250 g veganskih tortellina (Nataša je koristila tortelline sa šampinjonima)
Priprema:
- Na maslinovom ulju ispirjajte poriluk, celer i mrkvu. Kad je povrće omekšalo dodajte ribani đumbir, kurkumu, začine i dobro promiješajte nekoliko sekundi. Dodajte koncentrat rajčice i opet dobro promiješajte. Dodajte kokosovo mlijeko, povrtni temeljac, cvjetaču i kelj. Posolite. Kuhajte na laganoj vatri 15-20 min.
- Odvojite dio juhe (otprilike trećinu) pa taj dio izblendajte u blenderu ili štapnim mikserom. Vratite u ostatak juhe, dodajte grašak i bijeli grah i kuhajte još 5 minuta.
- U međuvremenu skuhajte tortelline. (Možete ih kuhati i direktno u juhi, ali Nataši se ovako pokazalo puno bolje.)
- Skuhane tortelline ubacite u juhu i poslužite s malo chilli ulja i/ili par kapi sezamovog ulja.
Čokoladni banana bread s višnjama
Ovo je veganski recept za svima omiljeni kolač čije sastojke gotovo uvijek imamo kod kuće. Baza za banana kruh je uvijek ista, no Nataša je u ovoj verziji dodala višnje i čokoladu i dobila potpuno novi okus. Ostale namirnice s kojima možete eksperimentirati su orašasti plodovi, svježe ili kandirano voće, kokos, čokolada i razni začini. Za ovaj vam recept nije potreban niti mikser niti kuhinjska vaga jer su sve mjere u šalicama. To poprilično olakšava pripremu i potvrđuje da ovaj kolač može uspjeti čak i amaterima koji nemaju slastičarsku opremu.
Sastojci:
- 1 i pol šalica brašna
- 1 žlica kukuruznog škroba (gustina)
- pola šalice sirovog (gorkog) kakaa
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- prstohvat soli
- 2 jako zrele banane
- 150 ml biljnog mlijeka (Nataša je koristila sojino s okusom vanilije)
- trećina šalice otopljenog kokosovog ulja (može i suncokretovo)
- ½ šalice šećera (može i brezin)
- 1 žlica octa
- 2 žlice likera od višnje
- Oko 300 grama višanja iz kompota
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180°C.
- U većoj posudu pomiješajte suhe sastojke - brašno, škrob, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- U drugoj posudi prvo zgnječite banane dok ne dobijete pire. Njima dodajte mlijeko, ulje, šećer, liker od višnje i ocat. Sve dobro izmiješajte.
- Suhim sastojcima dodajte mokre sastojke i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu i dok se svi sastojci ne sjedine.
- Na kraju dodajte i višnje (po želji ostavite nekoliko višanja za posuti po vrhu).
- Smjesu prebacite u kalup za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje i par puta "lupite" o radnu površinu da se ravnomjerno rasporedi. Pospite preostalim višnjama i komadićima tamne čokolade.
- Pecite oko 40 minuta i poslužite.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345