Dijabetes - pomoć u namirnicama i u preparatima
Preparati
Krom pikolinat
Krom pikolinat je biološki aktivni oblik kroma poznat po svojoj dobroj asimilaciji iz probavnog trakta u krv. Krom potiče razgradnju šećera i masti i povećava tonus mišića. Krom pomaže inzulinu u uspostavljanju normalne razine šećera u krvi.
Znanstvenici smatraju da je uloga kroma u prvom redu nutritivna, a ne farmakološka, tako da se može upotrebljavati i u prevenciji nastanka dijabetesa.
Studije provedene na bolesnicima oboljelim od dijabetesa koji su koristili krom pikolinat u svakodnevnoj prehrani, pokazale su slijedeće:
- a) značajno smanjenje (gotovo normalizaciju) šećera u krvi bolesnika
- b) regulaciju lučenja inzulina i stvaranja kolesterola
- c) normalizaciju glikemijskog indekasa dva sata nakon obroka.
Znanstvena skupina u SAD-u okupljena oko Dr. Richarda Andersona pokazala je da krom ne djeluje samo na smanjenje šećera u krvi, već da uspostavlja normalne razine šećera u osoba koje su hipoglikemične, odnosno imaju stalnu prisutnost nižih vrijednosti šećera u krvi. Dakle, krom možemo smatrati svojevrsnim regulatorom nivoa glukoze u organizmu. U namirnicama krom najviše ima u mesu i biljnim uljima.
Cink
Mineral koji potiče obrambeni potencijal našeg organizma. Važan je kod dijabetičara jer sudjeluje u stabilizaciji i stvaranju inzulina. Cinka ima najviše u mesu i plodovima mora, a kao prepart danas se najviše koristi u obliku cink-glukonata. Dovoljna je jedna tableta cinka od 15-25 mg dnevno za održavanje normalnih razina cinka u krvi.
Vitamin A, vitamin C i vitamin E
Svi su redom antioksidansi i najbolje su njihove vitaminske kombinacije. Dijabetičari vrlo lako gube vitamin C i stalno postoji opasnost nedostatka tog vitamina kod bolesnika. Vitamin A je djelotvorniji ako se uzima u kombinaciji sa vitaminom C i vitaminom E. Oni "štite" vitamin A od oksidacije, a ova kombinacija A, C i/ili E može se naći osim u preparatima i u agrumima, dinji, žutanjku, u uljima koja su dobivena hladnim prešanjem i u pšeničnim klicama. Osim toga na apsorpciju vitamina A blagotvorno djeluje i vitamin B sadržan uglavnom u pivskom kvascu, integralnim žitaricama, mlijeku, jogurtu. Za "dobar" prijenos vitamina A u našem organizmu "brinu" se nezasićene masne kiseline koje služe kao njegovi transporteri, a sadržane su u biljnim uljima.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345