Dijeta kod peptičkog ulkusa

Dijeta kod peptičkog ulkusa

Dijeta kod peptičkog ulkusa
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Uvod

Osnovna karakteristika dijete kod peptičkog ulkusa je smanjenje ili potpuno izbacivanje namirnica koje mogu izazvati iritaciju želuca i prekomjerno lučenje želučane kiseline. Prekomjerna konzumacija šećera, povećan unos soli i napitci koji sadrže kofein (kava, čaj, kola) pa i kava bez kofeina mogu potaknuti lučenje želučane kiseline, no u umjerenim se količinama mogu konzumirati - najbolje nakon jela.

Što je peptički ulkus i što ga uzrokuje?

Peptički ulkus je vrijed, erozija ili otvorena rana na mukoznoj sluznici želuca ili dvanaesnika (početak tankog crijeva). Ova bolest često je uzrokovana bakterijskom infekcijom Helicobacter pylori, a ponekad i dugotrajnom primjenom nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID), kao što su primjerice acetilsalicilna kiselina, ibuprofen, diklofenak i sl. U malom broju slučajeva ulkus mogu uzrokovati maligni tumori želuca ili pankreasa. Ljuti začini ili stres nisu njegovi uzročnici kao što se ranije mislilo, ali mogu potaknuti njegov razvoj i pogoršati simptome. Pojavi i pogoršanju simptoma peptičkog ulkusa može pridonijeti i prekomjerna konzumacija alkohola, pušenje i nepravilna prehrana.

Svrha dijete

Osnovna karakteristika ove dijete je smanjenje ili potpuno izbacivanje namirnica koje mogu izazvati iritaciju želuca i prekomjerno lučenje želučane kiseline.

Tko je može koristiti?

Prehrana je primarno dizajnirana za osobe koje pate od žgaravice, čira jednjaka, upale jednjaka, čira na želucu, čira na dvanaesniku, dispepsije, kroničnog gastritisa i ostalih problema vezanih uz jednjak i želudac.

Hrana koja šteti

Prekomjerna konzumacija šećera predstavlja čimbenik rizika za pojavu ulkusne bolesti. Šećer uzrokuje pojačano lučenje želučane kiseline što može isprovocirati simptome bolesti. Povećan unos soli povezan je s povećanim rizikom peptičkog ulkusa. Napitci koji sadrže kofein (kava, čaj, kola) pa i kava bez kofeina mogu potaknuti lučenje želučane kiseline, no u umjerenim se količinama mogu konzumirati - najbolje nakon jela.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije