Ideja za ručak: Domaći pljukanci u jednostavnom i brzo gotovom umaku od rajčice
Pljukanci su tradicionalna ručno rađena tjestenina koja se najčešće priprema u Istri i nekim dijelovima Slovenije. Vrlo ju je jednostavno napraviti jer priprema ne zahtijeva nikakvo posebno umijeće niti kulinarsku opremu, već samo sastojke, ruke i malo dobre volje.
Nastali su kao domišljata ideja tamošnjeg siromašnog stanovništva koje je raspolagalo samo s osnovnim namirnicama poput brašna, soli i vode i pronalazilo načine kako se prehraniti. Ostali su dio hrvatske kulinarske tradicije tijekom dugog niza godina i danas su jedan od najpoznatijih oblika tjestenine istarskog kraja. Poslužuju se s raznim umacima kao što je umak od šparoga, tartufa ili juneći gulaš, na primjer. U nastavku pročitajte recept za domaće pljukance s jednostavnim, a ukusnim umakom od rajčice.
Sastojci:
Za pljukance:
- 200 grama glatkog brašna
- prstohvat soli
- 150 ml kipuće vode
Za umak od rajčice:
- 4 svježe rajčice (ili 1 konzerva pelata od rajčice)
- 2 režnja češnjaka
- 1 luk
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol i papar po ukusu
- listovi svježeg bosiljka
Priprema:
- Pomiješajte brašno i sol, a zatim dodajte kipuću vodu i zamijesite tijesto za pljukance. Mora biti malo tvrđe kako se ne bi raspali tijekom kuhanja.
- Kada tijesto postane glatko, oblikujte ga u kuglu, prekrijte krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.
- Za to vrijeme na maslinovom ulju propirjajte luk, a zatim i češnjak dok ne zamiriši. Na to dodajte ili nasjeckane rajčice ili pelate i kuhajte još 20ak minuta ili dok se rajčice ne raspadnu a umak dobije željenu gustoću.
- Začinite umak i dodajte mu bosiljak te ga stavite sa strane.
- Tijesto podijelite na 4 dijela i svaki dio razvaljajte na 2 cm debeli dugi valjak. Valjak režite na komadiće duljine jednog centimetra i protrljajte ga u pobrašnjenim dlanovima. Na taj ćete način dobiti oblik karakterističan za pljukance. Ponovite postupak dok ne potrošite tijesto.
- Pljukance kuhajte u slanoj kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu, nakon toga ih prelijte umakom i po želji pospite parmezanom.
Dobar tek!
Vezani sadržaj:
- Savršeni špageti bolonjez - jedini recept koji će vam ikad trebati
- Svi pričaju o krafnama, a nama se baš jedu kremšnite - donosimo najbolji recept!
- Najbolja pileća juha bez kocke koju ćete ikad jesti! Isprobajte recept već danas
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345