Domaće Bounty čokoladice - recept za uživanje bez grižnje savjesti

Ako volite kombinaciju kokosa i čokolade, ali želite izbjeći suvišne šećere i aditive, domaće Bounty čokoladice bez dodanih šećera idealan su izbor. Za razliku od kupovnih, ove zdrave čokoladice sadrže isključivo prirodne sastojke – bez rafiniranog šećera, umjetnih aroma i nepotrebnih dodataka.
Savršene su za sve koji žele uživati u poznatom okusu bez grižnje savjesti – bilo kao desert, međuobrok ili zdrava alternativa klasičnim slatkišima. Uz samo nekoliko sastojaka i malo vremena, možete pripremiti omiljeni slatkiš koji će obožavati cijela obitelj.
Inspiracija za recept
Originalne Bounty čokoladice pojavile su se na tržištu 1951. godine i od tada su postale jedan od najpoznatijih slatkiša s kokosom. Inspirirane tropskim okusima, Bounty čokoladice nude savršenu kombinaciju sočnog kokosovog punjenja obloženog čokoladom.
Unatoč neodoljivom okusu, različite kupovne verzije čokoladica s kokosom sadrže znatne količine šećera i raznih aditiva. Zato je domaća, zdrava verzija odlična alternativa za sve koji žele uživati u poznatom okusu bez štetnih sastojaka.
Verzija s prirodnim sastojcima
Osim što su ukusne, domaće bounty čokoladice odličan su izbor za sve koji žele uživati u slatkom, a pritom biraju prirodne sastojke. Bogate su zdravim mastima iz kokosa, vlaknima i prirodnim zaslađivačima poput meda ili javorovog sirupa.
Kokosovo ulje i tamna čokolada mogu doprinijeti boljoj probavi, zdravlju srca i stabilizaciji šećera u krvi – što ih čini savršenim desertom bez grižnje savjesti.
Nutritivna vrijednost domaćih Bounty čokoladica
Jedna domaća bounty čokoladica (od ukupno deset komada) sadrži oko 120 kalorija, što je čini odličnim izborom za užinu ili slatki međuobrok uz kavu ili čaj.
Osim što su ukusne, bogate su zdravim mastima iz kokosa – sadrže čak 10 grama masti po porciji. Ugljikohidrata ima oko 6 grama, od čega su 3 grama prirodni šećeri (ovisno o zaslađivaču koji koristite).
Sadrže i 2 grama vlakana te 2 grama proteina, što ove čokoladice čini zasitnijima i nutritivno bogatijima u usporedbi s klasičnim kupovnim verzijama.
Recept za domaće Bounty čokoladice
Sastojci
Za kokos punjenje:
- 200 g ribanog kokosa
- 3 žlice kokosovog ulja
- 2 žlice javorovog sirupa ili meda
- 50 ml kokosovog mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Za čokoladni omotač:
- 100 g tamne čokolade (min. 70% kakaa)
- 1 žlica kokosovog ulja
Priprema
- Priprema kokos punjenja: U zdjeli pomiješajte ribani kokos, otopljeno kokosovo ulje, javorov sirup, kokosovo mlijeko i ekstrakt vanilije. Dobro promiješajte dok ne dobijete ljepljivu smjesu.
- Oblikovanje čokoladica: Rukama oblikujte male pravokutne pločice i stavite ih na pladanj obložen papirom za pečenje. Ostavite ih u zamrzivaču 30-45 minuta da očvrsnu.
- Priprema čokoladnog sloja: Otopite tamnu čokoladu s kokosovim uljem na pari ili u mikrovalnoj pećnici, uz povremeno miješanje.
- Oblaganje čokoladom: Ohlađene kokos pločice umačite u otopljenu čokoladu i vraćajte na papir za pečenje. Ako želite deblji sloj čokolade, ponovite postupak nakon što se prvi sloj stvrdne.
- Hlađenje: Čokoladice vratite u hladnjak ili zamrzivač dok se čokolada potpuno ne stegne.
Dodatni savjeti
Umjesto javorovog sirupa možete koristiti eritritol ili steviju za verziju s manje šećera.
Ako volite kremastiju teksturu, dodajte malo indijskih oraščića u smjesu.
Čokoladice možete čuvati u hladnjaku do tjedan dana ili u zamrzivaču do mjesec dana.
Vezani sadržaj:
- Gotovo u 10 minuta: Kuglice od lješnjaka, kokosa i datulja
- Recept za domaće rafaelo kuglice u 5 jednostavnih koraka
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Juha od batata sa slaninom
45 min12345 -
Recept tjedna
Kroketi od batata
40 min12345 -
Recept mjeseca
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345