Doručak - kralj svih obroka
Doručak i unos proteina
Većina ljudi najčešće konzumira relativno malu količinu proteina za doručak, često manje od 10 grama. Mliječni proizvodi mogu poboljšati prehranu većini svjetskog stanovništva pružajući, ne samo proteine, već i ostale važne mikronutrijente. Protein je sastojak koji se vrlo lako može dodati različitim vrstama doručka kako bi poboljšali cjelokupnu prehranu. Stručnjaci preporučaju da dan započinjemo s namirnicom koja je bogata proteinima, a kao odličan primjer ističu sirutku koja je čisti izvor proteina, a sadrži nisku razinu masti i laktoze.
Protein je važan nutrijent. On igra mnogo važnih uloga kao što je očuvanje tjelesnih stanica, izgradnja i očuvanje mišića, izgradnja i održavanje kostiju, i kontrola mnogih metaboličkih procesa.
Učinkovitost unošenja proteina se smanjuje tijekom godina, stoga je pravilan unos proteina od osobite važnosti za osobe treće dobi. Osobe starije od 60 godina poprilično često pate od gubitka mišićne mase, odnosno sarkopenije. To je složeno stanje, ali jedan od čimbenika koji to stanje može spriječiti je optimalan unos proteina.
Do dobi od 60 godina, čak 90% muškaraca i žena redovito doručkuje, ali statistički podaci pokazuju da unose proteine na nepravilan način. Dnevno se preporuča unositi 90 grama proteina, i to 30 grama po svakom obroku, dok većina ljudi najveću razinu proteina unosi u večernjim satima.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345