Recept za najbolji đuveč: Ukusan prilog uz meso koji miriše na maminu i bakinu kuhinju
Đuveč je tradicionalno jelo koje potječe s Balkana, točnije iz Rumunjske i Bugarske, ali je popularno u cijeloj jugoistočnoj Europi zbog svoje jednostavnosti i bogatog okusa. Postoji više varijanti recepata, no mi vam donosimo onu klasičnu, s rižom i bez mesa. Ovo se jelo tradicionalno priprema u keramičkom loncu, što mu daje poseban šarm i aromu.
Glavni sastojci đuveča su različito svježe povrće poput paprike, patlidžana, rajčice, luka i tikvica s rižom, a neke verzije uključuju i meso. Osim toga, nezaobilazni su i začini poput soli, papra i češnjaka. Đuveč se obično priprema u ljetnim mjesecima kada su paprike, patlidžani, rajčice i tikvice najukusniji i najdostupniji. Na našim se prostorima u đuveč dodaju samo luk, paprike i rajčice, pa vam donosimo taj recept.
Sastojci:
- 5 zelenih paprika babura
- 2 veća žuta luka
- 5 zrelih rajčica
- malo ulja
- sol
- papar
- šećer po potrebi
- češnjak u prahu po želji
Priprema:
- Sve povrće nasjeckajte na tanke trakice.
- Najprije na malo ulja ispirjajte luk te ga posolite da pusti vodu.
- Kad je luk povenuo, dodajte papriku i pirjajte je dok joj se ne smanji volumen upola.
- Na kraju dodajte i rajčice. Pirjajte jelo dok se rajčice potpuno ne raspadnu i voda koju su pustile ne ispari.
- Začinite paprom, češnjakom u prahu i svježe sjeckanim peršinom.
Dobar tek!
Vezani sadržaj:
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345