Eritrit: otkrijte sve o šećeru s nula kalorija!
Šećer bez kalorija. Zvuči gotovo nestvarno, zar ne? U posljednje vrijeme, na tržištu možemo pronaći eritrit (eritritol) o kojem se sve više priča.
Naime, glikemijski indeks eritrita je ravan nuli, što znači da ne povećava razinu šećera u krvi. Radi toga je pogodan za dijabetičare, ali i sve one koji paze na liniju. Osim toga, ovaj prirodni šećer ne pogoduje razvoju bakterija i ne potiče razvoj karijesa.
Što je eritrit?
Eritrit je prirodni šećerni alkohol kojeg dobivamo fermentacijom šećera iz kukuruza. Ovaj šećer se već u tankom crijevu u potpunosti razgrađuje, što znači da je lako probavljiv.
Čudesne Japanke: 5 tajni žena koje se nikada ne udebljaju i žive najduže
Usporedba običnog šećera i eritrita
Iskusno oko će na prvu prepoznati da nije riječ o običnom bijelom šećeru. Zrnca eritrita su, za razliku od šećera, pravilnije oblikovana i imaju pomalo staklastu strukturu.
Slatkoća eritrita je 60 do 80% u odnosu na običan šećer.
Okusom se ne razlikuje pretjerano od bijelog šećera, pogotovo ako ga koristite kao začin za pripremu hrane.
Istraživanja su pokazala da eritrit nema kancerogena svojstva.
Eritrit ima status općenito prepoznat kao siguran (GRAS) od strane FDA, te ga u većim količinama koriste diljem EU, Japana, Meksika i Kanade.
Ovaj prirodni šećer, u periodu privikavanja, može ubrzati probavne procese, a kod osjetljivih osoba i kod djece može izazvati proljev. Preporučuje se period privikavanja od 2 do 3 tjedna.
Priprema hrane s eritritom
Eritrit podnosi temperaturu do 160°C. Pri toj temperaturi ne gubi slatkoću, stoga je idealan za kuhanje i pripremu manje kaloričnih slastica. Međutim, nije ga moguće koristiti za pečenje kruha s kvascem i ne može se karamelizirati.
Eritritom možete zasladiti kavu, čaj, slastice i bezbrižno uživati u nekaloričnim delicijama!
Jeste li već isprobali eritrit?
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345