Fitokemijski sastojci: koktel protiv raka na vašem tanjuru!
Što su antioksidansi?
Kisik iz zraka koji udišemo služi kao gorivo našim stanicama kako bi se stvorila kemijska energija u obliku jedne izuzetno važne molekule, adenozin-3-fosfata. To izgaranje ipak nije savršen proces i u njemu dolazi do stvaranja znatnih količina "otpada", koji uglavnom nazivamo "slobodnim radikalima". Ti su slobodni radikali štetni za stanicu jer napadaju strukturu nekolicine njezinih sastavnih dijelova, posebice DNA, proteine i lipide, zbog čega nastaju znatna oštećenja. U procesu starenja, jedna stanica može nakupiti više od 50 000 oštećenja nastalih zbog slobodnih radikala, a takve promjene na DNA pridonijet će nastajanju raka. Kako bismo pojednostavili prikaz, recimo da je antioksidans jednostavno molekula koja te slobodne radikale pretvara u neškodljive proizvode i tako umanjuje njihovo štetno djelovanje. Naše stanice sadrže mnoštvo antioksidacijskih molekula kako bi se zaštitile od slobodnih radikala, ali neki misle da ta zaštita nije dovoljna za suprotstavljanje negativnom djelovanju brojnih toksičnih agresora iz hrane i okoliša (radijacija, ionizacija, ultraljubičasto zračenje, cigaretni dim...). Prema toj teoriji, dodavanje antioksidansa u prehranu moglo bi ojačati sustav prirodne obrane naših stanica i tako nas zaštititi od raka. lako je privlačna, ta je teorija ipak zastala pred rezultatima istraživanja djelovanja jakih doza vitamina A i E: umjesto da pušače zaštite od raka, ti su antioksidansi, naprotiv, povećali rizik obolijevanja od te bolesti.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345