Mirisna i mekana focaccia: Recept za tradicionalnu talijansku pogaču kojoj je nemoguće odoljeti

Mirisna i mekana focaccia: Recept za tradicionalnu talijansku pogaču kojoj je nemoguće odoljeti

Mirisna i mekana focaccia: Recept za tradicionalnu talijansku pogaču kojoj je nemoguće odoljeti
  • Objavljeno: Četvrtak, 15.02.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zdrava prehrana

Focaccia je tradicionalna talijanska vrsta kruha koji potječe iz regije Ligurije. Nastala je još u antičko doba kao jednostavno jelo od brašna, vode, maslinovog ulja, soli i kvasca. U posljednje je vrijeme postala iznimno popularna na društvenim mrežama zbog jednostavne pripreme i privlačnog izgleda putem kojeg možete istaknuti svoju kreativnost.

Dobro je znati da se focaccia prije pečenja može ukrasiti na različite načine: s maslinovim uljem i solju, rajčicama, sirom ili začinskim biljem. Osim toga, focaccia se može koristiti kao kruh za sendviče ili prilog svakodnevnim obrocima. U nastavku donosimo tradicionalni recept za popularnu focacciu.

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 2 žličice soli
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 300 ml tople vode
  • maslinovo ulje za premazivanje
  • grubo mljevena sol
  • svježe ili suho začinsko bilje po želji (npr. ružmarin, origano)
  • svježe povrće po želji (npr. luk, cherry rajčice)

Priprema:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, kvasac i sol.
  2. Dodajte maslinovo ulje i toplu vodu te zamijesite glatko tijesto.
  3. Pokrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto da se diže oko 1 sat, dok ne udvostruči volumen.
  4. Zagrijte pećnicu na 220 °C.
  5. Premažite lim za pečenje maslinovim uljem i stavite tijesto na njega.
  6. Rukama oblikujte tijesto u ravnu površinu.
  7. Prstima utisnite rupe po površini tijesta.
  8. Pokapajte tijesto maslinovim uljem, pospite grubo mljevenom solju, svježim začinskim biljem i povrćem po želji.
  9. Pecite focacciu u zagrijanoj pećnici 20-25 minuta, dok ne dobije zlatno smeđu boju.
  10. Izvadite iz pećnice, ostavite da se malo ohladi, poslužite i uživajte!

Dobar tek!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije