Folna kiselina - problem kantinske prehrane
Folna kiselina je skupni naziv za mnoštvo spojeva koji djeluju na jednak način. Te raznolike tvari, koje imaju učinak folne kiseline, tijelu su dostupne u različitim količinama: otprilike četvrtina folne kiseline dolazi u slobodnom obliku, koji se može stopostotno iskoristiti. Preostala se vezana folna kiselina, za razliku od toga, ne može sasvim resorbirati u našem crijevu. Cesto je se iskoristi tek 20 posto. Budući da je potrebna znatno veća količina vezane nego slobodne folne kiseline da bi ona mogla djelovati na svoj tipičan vitaminski način, prehrambeni su znanstvenici uveli pojam ekvivalenata folne kiseline. Jedan gram ekvivalenta folne kiseline odgovara jednom gramu folne kiseline iz hrane, ali 0,5 grama sintetičke folne kiseline, jer tu folnu kiselinu tijelo bolje može metabolizirati.
Djelovanje u tijelu
Folna kiselina ima važnu ulogu u metabolizmu bjelančevina i u stvaranju nukleinskih kiselina, nositelja genetskih informacija. Zbog toga folna kiselina sudjeluje u diobi i u izgradnji stanica. Zajedno s vitaminom B12 sprječava nastanak anemije (slabokrvnost), jer su oba vitamina potrebna za sazrijevanje crvenih krvnih tjelešaca u koštanoj srži.
Dnevna potreba
Prema podacima DGE-a organizmu je dnevno potrebno 400 mikrograma cjelokupne folne kiseline. Potreba je povećana kod trudnica, dojilja te kod dugoročnog uzimanja kontracepcijske pilule. Folrta se kiselina ubraja u vitamine kojima smo najslabije opskrbljeni.
Posljedice pomanjkanja
Pomanjkanje folne kiseline u organizmu posebno je rašireno medu ženama u dobi između 13 i 24 godine. Simptomi su promjene krvne slike, kao i sluznice, probavni poremećaji te duševni umor. Najvažniji je uzrok trudnoća. Naime, fetus se uglavnom opskrbljuje velikom količinom folne kiseline, tako da se u gotovo 60 posto svih trudnih žena pojavljuju simptomi pomanjkanja tog spoja. Veliko pomanjkanje folne kiseline može biti opasno za dijete u majčinoj utrobi -ono se može roditi prerano ili umrijeti dok je još u maternici. Najčešći uzrok nedostatka folne kiseline je premalo svje-žeg voća i povrća te predugo kuhanje hrane i njezino održavanje toplom - što su tipični problemi prehrane iz kantine. Za to mogu biti odgovorne i bolesti tankog crijeva, uzimanje prevelikih količina vitamina B6 ili nedostatak željeza. Također, jedan vrlo važan enzim za iskorištavanje folne kiseline ovisi o željezu.
Medicinsko djelovanje
Folnu se kiselinu uglavnom prepisuje kada ona nedostaje u akutnim količinama, primjerice kod alkoholičara i narkomana. No, ona se upotrebljava i kod problema s aknama, bolesti jetre, slabokrvnosti za vrijeme trudnoće i dojenja, kod poremećaja rada probavnog trakta i protiv nuspojava kemoterapije u liječenju raka.
Više o ovoj temi pročitajte u knjizi:
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345