Google otkrio: Ovo je bio najtraženiji recept u 2022. godini
U posljednje vrijeme sve je popularniji dizani kruh Naan, pa ga sve češće možemo pronaći u restoranima, no sada postoji i niz recepata kako da ga napravimo sami kod kuće. Naan je tanki dizani kruh sličan pogači, tipičan za kuhinje zapadne i središnje Azije, indijskog potkontinenta, Indonezije, Malezije, Mjanmara i Kariba. Vrlo je mekan, ukusan i može se poslužiti uz bilo koje jelo.
Specifičnost ove pogače je da se poslužuje uz razne umake, nadjeve i curry. Ako ste ga nekada probali i žudjeli za ukusnim bogatim umakom kojeg biste pojeli uz ovo jelo, sigurno niste jedini. Naime, tijekom prošle godine ljudi iz cijelog svijeta tražili su nešto slično, pa je tako prema globalnim podacima Google tražilice, recept za Paneer Pasandu bio najtraženiji recept u 2022. godini. Za one koji još uvijek nisu pretraživali ovaj recept, Pasanda je gusti umak, obično napravljen od rajčica i luka, s okusom široke palete začina.
Ostali najtraženiji recepti na Googleu bili su bolo caseiro (brazilski kolač), tuzlu kurabiye (turski slani kolačić), zobene pahuljice i zimtschnecken (vrsta peciva s cimetom uobičajena u Njemačkoj i sjevernoj Europi), prenosi Conde Nast Traveller.
Recept za Paneer Pasandu
Sastojci:
- 250 grama sira Panira
- ½ šalice kukuruznog brašna
- 5 žličica indijskih oraščića, namočenih i grubo zdrobljenih
- 2 žličice grožđica
- 2 luka, narezana na ploške
- 8 režnja češnjaka
- Manji komad đumbira
- 3 rajčice
- ½ šalice svježeg vrhnja
- 2 zelena kardamoma
- 1 žličica crvenog čilija u prahu
- 2 listića tej patte ili lovora
- 1 šalica vode
- 2 žličice nasjeckanih listova korijandera za ukrašavanje
- sol, kurkuma, bijeli papar u prahu, korijander i malo klinčića
Priprema:
- Odvojite ¼ panira i zgnječite ga u zdjeli. Dodajte grožđice, ¼ žličice soli, ½ naribanog đumbira i ½ bijelog papra u prahu. Dodajte 2 žličice zdrobljenih indijskih oraščića i dobro promiješajte. Ostatak sira izrežite na jednake jedblje trokutaste dijelove, prerežite ih, no ne do kraja, tako da budu u formi peciva. Između njih posložite napravljenu smjesu.
- Dodajte kukuruzno brašno u zdjelu zajedno s ¼ žličice soli. Dodajte malo tople vode i napravite gustu pastu. Ranije napravljene sendviče sa svježim sirom umočite u tijesto od kukuruznog brašna i pržite u dubokom ulju dok ne porumene.
Umak:
- Pomijšajte 2 žličice vode i 3 žličice zdrobljenih indijskih oraščića
- U tavi zasebno prepržite luk i rajčice dok ne omekšaju
- Prženi luk, preostali đumbir i češnjak sameljite u finu pastu. Rajčice ćete zatim posebno samljeti u finu pastu
- U loncu zagrijte ulje. Dodajte listove lovora, crni kardamom, zeleni kardamom, klinčiće, crni papar u zrnu i cimet. Dodajte pastu od luka, đumbira i češnjaka i pržite dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Dodajte pasu od rajčice, nasjeckane zelene papričice i kuhajte jednu minutu. Zatim dodajte korijander u prahu, kurkumu, crveni čili u prahu, bijeli papar u prahu, sol. Pustite da prokuha. Dodajte preostalu pastu od indijskih oraščića i vrhnje. Dobro promiješajte. Dodajte 1 šalicu vode i kuhajte još 5 minuta na srednjoj vatri.
- Za kraj odajte popržene ploške svježeg sira
- Ukrasite nasjeckanim listićima korijandera. Poslužite vruće.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345