Recept za varivo od graha uz koji vam neće trebati ni jedan drugi!
Varivo od graha je zasitno i hranjivo tradicionalno jelo jednostavne pripreme i bogatog okusa. Grah je izuzetno bogat proteinima i vlaknima, a u kombinaciji s aromatičnim začinima i povrćem tvori jelo koje je jednako ukusno koliko je i zdravo. Posebno je popularan u balkanskoj kuhinji i najčešće se priprema zimi, jer se nakon branja može jednostavno skladištiti bez promjene okusa, teksture ili narušenih zdravstvenih dobrobiti.
Zašto je grah zdrav?
Grah je iznimno zdrava namirnica bogata esencijalnim makronutrijentima. Odličan je izvor proteina koji hrane mišiće i čine nas sitima duže od ugljihohidrata, na primjer. Također je bogat vlaknima koja reguliraju probavu i snižavaju razinu kolesterola u krvi te može biti dobar izvor folata, željeza, kalija i magnezija. Niski glikemijski indeks graha pomaže u regulaciji razine šećera u krvi, što je naročito korisno za ljude koji boluju od dijabetesa.
Recept za varivo od graha
Sastojci:
- 500 g suhog graha
- 2 mrkve
- 1 veći luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 litre vode
- 2 lovorova lista
- 1 žličica slatke crvene paprike
- sol i papar po ukusu
- maslinovo ulje
- svježi peršin (za dekoraciju)
- 1 kobasica po porciji (opcionalno)
Priprema:
- Grah namočite preko noći u velikoj količini vode.
- Isperite namočeni grah i stavite ga u lonac s čistom vodom.
- Dodajte lovorove listove i kuhajte ga na laganoj vatri dok grah ne omekša (oko 1-2 sata, ovisno o vrsti graha).
- Dok se grah kuha, na maslinovom ulju popržite sitno sjeckani luk dok ne postane staklast.
- Dodajte sjeckani češnjak, mrkvu narezanu na kolutiće i papriku, pa pirjajte dok sve povrće ne omekša.
- Kada je grah kuhan, dodajte prženo povrće u lonac. Sada možete dodati i kobasice, ako želite.
- Začinite solju, paprom i slatkom paprikom.
- Kuhajte sve zajedno još 15-20 minuta na laganoj vatri.
- Poslužite toplo, ukrašeno svježe sjeckanim peršinom.
Dobar tek!
Kako spriječiti vjetrove nakon konzumacije graha?
Grah može uzrokovati nadutost i vjetrove kod nekih ljudi. Da biste to spriječili, možete poduzeti nekoliko koraka:
- namočite grah preko noći, to može pomoći u uklanjanju šećera koji uzrokuju nadutost
- nakon namakanja isperite grah i skuhajte ga u svježoj vodi
- dodajte bilje i začine poput kima, lovorovog lista ili đumbira tijekom kuhanja što može pomoći u smanjenju nadutosti nakon konzumacije.
Vezani sadržaj:
- Najbolja pileća juha bez kocke koju ćete ikad jesti! Isprobajte recept već danas
- Recept za musaku od krumpira i mljevenog mesa, koja će vam uvijek ispasti savršeno!
- Mirisna poslastica idealna za hladne dane: Recept za crumble (drobljenac) od jabuka
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345