Jedini recept koji trebate: Gusta krem juha od brokule bez vrhnja
Iako bogate, kremaste juhe od povrća volimo i ljeti, hladni mjeseci su period godine kada želimo što češće uživati u njima. Uz omiljenu juhu od bundeve, među najpopularnijima je krem juha od brokule. Kako bi ona bila što kremastija, prema nekim receptima se dodaje vrhnje za kuhanje ili čak sir, no ako isprobate ovaj recept uvjerit ćete se da nema potrebe za korištenjem tih sastojaka. Sve što vam treba su brokula, glavica luka, krumpir srednje veličine te malo maslaca i nekoliko začina.
Zašto je brokula zdrava?
Brokula je odličan izvor vitamina C, K i A. Također sadrži nekoliko važnih minerala, poput kalija, kalcija i željeza. Brokula sadrži i nekoliko antioksidansa, uključujući vitamine C i E, beta karoten i razne flavonoide.
Zahvaljujući mikronutrijentima koje sadrži, smatra se da brokula ima niz zdravstvenih dobrobiti. Primjerice, može imati protuupalno djelovanje, doprinijeti zaštiti od nekih vrsta raka, biti korisna u kontroli razine šećera u krvi ili pomoći u održavanju ravnoteže imunosnog sustava - da navedemo samo neke od njih.
Kako izabrati najbolju brokulu?
Izaberite glavicu koja je lijepe zelene boje, a izbjegavajte one s požutjelim dijelovima ili cvjetovima koji su već rastvoreni. Također izbjegavajte glavice kod kojih je stabljika postala drvenasta. Ako u svojem hladnjaku već imate takvu brokulu, slobodno je iskoristite, posebno za pripremu juhe, no ako kupujete novu, sigurno želite izabrati primjerak koji je svjež.
Svježu brokulu čuvajte u hladnjaku i iskoristite je unutar 7 dana.
Može li se kuhati i stabljika brokule?
Da! Možete iskoristiti i stabljiku brokule, samo je važno da je narežete na sitne kockice kako bi se brže skuhala. Prije nego juhu maknete s vatre, pomoću vilice provjerite jesu li komadići stabljike mekani, a ako nisu, produžite vrijeme kuhanja za 10 minuta.
Recept za krem juhu od brokule
Sastojci:
- 1 brokula
- 1 glavica luka
- 1 krumpir (srednje veličine)
- malo maslaca
- sol i papar
- svježi peršin
- češnjak u prahu
- đumbir u prahu ili drugi začini po želji
Priprema:
- Narežite luk na sitno pa ga posolite i dinstajte na maslacu dok ne postane staklast.
- Dodajte krumpir koji ste u međuvremenu narezali na kockice i brokulu koju ste razdvojili na cvjetove. Dodajte još malo soli, papar, češnjak u prahu te ostale začine po želji. Zalijte s dovoljno vode da svi sastojci budu potopljeni i kuhajte dok ne proključa, zatim smanjite vatru i nastavite kuhati 10 do 15 minuta.
- Nakon kuhanja premjestite juhu u blender ili je usitnjavajte pomoću štapnog miksera dok se dobijete kremastu konzistenciju. Po potrebi dodajte još vode.
- Pospite svježim peršinom i poslužite. U juhu možete dodati komadiće tostiranog kruga ili pržene slanine.
Dobar tek!
Vezani sadržaj:
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345