Hrana bogata proteinima: 19 vrsta povrća s visokim udjelom proteina i kako ih uključiti u svoju prehranu

Hrana bogata proteinima: 19 vrsta povrća s visokim udjelom proteina i kako ih uključiti u svoju prehranu

Hrana bogata proteinima: 19 vrsta povrća s visokim udjelom proteina i kako ih uključiti u svoju prehranu
  • Objavljeno: Subota, 21.09.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Proteini su ključna komponenta zdrave prehrane, a jedan od najboljih izvora proteina je povrće. Osim toga, povrće sadrži mnoge druge hranjive tvari koje su važne za zdravlje. Dnevno bi trebalo unositi barem 0,8 g proteina po kilogramu tjelesne težine, i to za odrasle osobe koje se bave minimalnom fizičkom aktivnošću.

Proteini su potrebni za održavanje zdravih stanica u tijelu, stvaranje enzima i hormona, održavanje pravilne ravnoteže tekućine i acidobazne ravnoteže u tijelu. Također, hrana s proteinima je zasitna tako da može spriječiti prejedanje. Oni koji ne unose dovoljno proteina mogu imati problema s održavanjem čiste mišićne mase te češće mogu biti gladni, piše Real Simple, portal posvećen traženju korisnih i pametnih rješenja koja olakšavaju svakodnevicu.

U nastavku saznajte koje vrste povrća sadrže najviše proteina te na koji način ih možete više uključiti u svoju prehranu.

Slanutak

Kuhani slanutak po šalici sadrži 14,5 grama proteina. Zbog svoje nutritivne vrijednosti se koristi u kuhinjama diljem svijeta. Na primjer, južnoazijska kuhinja koristi slanutak za pripremu začinjenog curryja. U zapadnim kuhinjama se slanutak kuha, pirja ili dodaje raznim salatama.

Crveni krumpir

Jedan pečeni veliki crveni krumpir s korom sadrži 7,8 grama proteina. Crveni krumpir se može jesti samostalno, ali još bolje ga je poslužiti uz piletinu, odrezak ili ribu. Inače, crveni krumpir je bogat vitaminom C i B6, koji su dobri za imunosni sustav.

Raštika

Jedna šalica kuhane raštike sadrži 5,2 grama proteina. Prema studiji iz 2018., osobe koje su često konzumirale raštiku i druge povrće iz skupine krstašica su imale smanjen rizik od razvoja određenih vrsta raka, uključujući rak prostate, dojke, jajnika, pluća, mjehura i debelog crijeva. Raštiku možete pomiješati s limetom, mangom i grožđem te napraviti smoothie.

Špinat

Jedna šalica špinata sadrži 5,4 grama proteina. Špinat je bogat vlaknima, vitaminom C i E, manganom, cinkom i selenom. Možete ga dodati ostalim jelima od povrća, napraviti varivo od njega ili ga pomiješati s voćem te napraviti smoothie.

Slatki kukuruz

Kuhani slatki kukuruz sadrži 5,1 grama proteina po šalici. Osim što je bogat proteinima, dobar je izvor vitamina B6 i kalija, koji je važan za kontrolu krvnog tlaka i može poboljšati zdravlje srca. Slatki kukuruz možete dodati jelima od tjestenine na kineski način ili ga pomiješati s umakom za tortilje.

Avokado

Jedna šalica pasiranog avokada sadrži 4,5 grama proteina. Osim toga, bogat je zdravim masnoćama, vlaknima, kalijem, folatom i mnogim drugim nutrijentima. Avokado možete pomiješati s povrćem te napraviti salatu ili ga dodati u klasičan sendvič.

Šampinjoni

Jedna šalica šampinjona sadrži 4 grama proteina. Šampinjoni su bogati vlaknima, vitaminom D, cinkom i selenom. Umjesto s mesom, sljedeći put možete pripremiti hamburger ili sendvič sa šampinjonima.

Prokulice

Jedna šalica kuhanih prokulica sadrži 4 grama proteina. Prokulice su odlična namirnica protiv raka zato što igraju glavnu ulogu u tri tjelesna sustava koji su uključeni u rak te im osiguravaju hranjive tvari - tjelesni antioksidativni sustav, sustav detoksikacije i upalni/protuupalni sustav. Osim toga, izvrstan su izvor folata i vlakana koji štite srce. Prokulice možete dodati u salatu, drugo povrće ili uz jela od mesa.

Brokula

Jedna šalica nasjeckane i kuhane brokule sadrži 3,7 grama proteina. Brokula može smanjiti rizik od razvoja određenih vrsta raka. Prema jednoj studiji, može biti korisna za snižavanje razine kolesterola. Brokulu je najbolje dodati jelima od tjestenine ili poslužiti kao prilog jelima od mesa.

Kelj

Jedna šalica kuhanog kelja sadrži 3,5 grama proteina. Kelj je bogat protuupalnim i antioksidativnim hranjivim tvarima, a povezan je sa smanjenjem oksidativnog stresa i zdravstvenim problemima povezanim s njim, poput raka, katarakte, ateroskleroze i kronične opstruktivne plućne bolesti. Izvrstan je izvor vitamina K, A i C, vlakana, kalija i kalcija. Najbolje ga je pripremiti kao prilog jelima od mesa ili ribe.

Čitav popis možete pronaći na RealSimple.com.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije