Hrana koja će začepiti vaše arterije ako je često jedete

Hrana koja će začepiti vaše arterije ako je često jedete

Hrana koja će začepiti vaše arterije ako je često jedete
  • Objavljeno: Četvrtak, 22.12.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zdrava prehrana

Jedan od najčešćih problema današnjice su bolesti srca i krvnih žila. Nakupljanje masnih naslaga u krvnim žilama dovodi do sužavanja stijenki arterija, kada se nakuplja plak i ograniči dotok krvi u tkiva. Uzroci začepljenih krvnih žila mogu biti pušenje, visoki tlak, dijabetes, starenje, ali i prehrana bogata zasićenim masnoćama, stoga vam donosimo četiri namirnice na koje biste trebali obratiti pozornost i ograničiti njihovu konzumaciju.

Slanina

Ograničavanje i izbjegavanje određene hrane može pomoći u smanjenju rizika od ateroskleroze, kao i održavanju kolesterola pod kontrolom. Jedna od njih je slanina, mnogima omiljena zbog svog jedinstvenog okusa, no vrlo malo ljudi shvaća zdravstvene rizike koji mogu pratiti pretjerano uživanje u njoj, piše Eat This, Not That. Visoke razine zasićenih masnoća mogu uzrokovati upalu, zbog koje može doći do dehidracije i u konačnici ateroskleroze, potpunog sužavanja krvnih žila. Iz tog razloga važno je brinuti o količini slanine koju unosimo u tijelo.

Od komadića slanine koji se koriste kao dodatak na salatama do sendviča sa slaninom i sirom, ova vrsta mesa prisutna je u širokom spektru jela. Dobar izbor može vam pomoći da izbjegnete ozbiljne medicinske posljedice kasnije u životu. Prema nutricionistima, još jedan veliki zdravstveni rizik povezan sa slaninom je taj što može sadržavati puno natrija. Većina ljudi nije svjesna visokih razina soli i drugih konzervansa koji se nalaze u slanini, zbog čega je konzumiraju previše. To može dovesti do niza problema kao što je zadržavanje vode i povišenje krvnog tlaka.

Maslac

Maslac je jedan od najčešćih sastojaka kada govorimo o pripremi kolača, ali i slanih jela. Međutim, loša strana korištenja maslaca je da njegova visoka razina zasićenih masnoća može dovesti do začepljenja arterija i nepoželjnih razina kolesterola ako se konzumira neumjereno. Bez obzira na to koliko je maslac ukusan, poznavanje zdravstvenih rizika pomoći će vam da svoje tijelo održavate zdravim.

Ako želite smanjiti količinu maslaca, postoji nekoliko opcija koje će poslužiti kao zdrave zamjene. Jedna od opcija je prelazak na nemasni mliječni namaz sa smanjenim udjelom zasićenih masti. Također postoje i veganski namazi koji su posebno dizajnirani za namjenu u receptima, poput margarina napravljenog od orašastih plodova, sjemenki, pa čak i biljaka kao što je maslinovo ulje. Osim toga, ako recept zahtijeva otopljeni maslac, može se koristiti i pire od jabuka ili pire od banane.

Punomasno mlijeko i sir

Punomasno mlijeko i sir predstavljaju pravi zdravstveni izazov za pojedince jer se mliječni proizvodi često koriste u mnogim namirnicama koje jedemo. Moždani i srčani udar do kojih može doći, dva su vodeća uzroka smrti u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju. Zato je važno razumjeti koliki smije biti vaš dnevni unos mlijeka i sira.

Zdravstveni stručnjaci predlažu zdravije alternative poput sojinog i bademovog mlijeka, ali i ograničeni unos mlijeka na dvije čaše dnevno. Također se možete odlučiti za nemasne verzije popularnih mliječnih proizvoda kao što je grčki jogurt s visokim udjelom proteina. Osim toga, nemliječne alternative poput sojinog, kokosovog, zobenog ili bademovog mlijeka pružaju jednako ukusnu zamjenu bez dodatnih zasićenih masti i kolesterola koji se nalaze u tradicionalnim mliječnim proizvodima. Nadalje, zamjenom punomasnog sira kozjim sirom, može se smanjiti unos masnoće, a pritom dodati izvrstan okus jelima.

Pržena hrana

Prženje hrane uobičajen je način brze pripreme obroka, no može predstavljati velike rizike za vaše zdravlje. Hrana koja se prži u dubokom ulju prekriva hranu nezdravom masnoćom koja potiče začepljenje arterija. Količina masnoće u prženoj hrani drastično raste, što može dovesti do povišenog krvnog tlaka i povećanog rizika od srčanih bolesti i moždanog udara.

Nadalje, pržena hrana obično zahtijeva dvostruko ili čak tri puta više ulja nego druge metode kuhanja, što može učiniti obrok punim kalorija. Važno je upamtiti da je umjerenost ključna kada konzumirate prženu hranu. Ona nam omogućuje da uživamo u određenim okusima bez žrtvovanja našeg zdravlja. Sjajan način je da uvedete pečenje kao alternativu.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije