Hrana koja nas štiti
Boje: ljubičasta, plava, crna
Fitonutrijenti: flavonoidi, polifenoli, vitamin C
½ šalice 1-2 puta dnevno
Voće |
Povrće |
Pića |
Začini (bez ograničenja) |
|||||||||||||||||||
Kupine, |
cikla |
zeleni i crni čaj |
Sve zeleno lisnato bilje |
|||||||||||||||||||
Trešnje, brusnice, ribizl |
Patlidžan |
Sok od bilo kojeg od navedenih plodova |
Kardamon |
|||||||||||||||||||
Grožđe, Kupine |
Radić |
Crveno vino |
Cimet |
|||||||||||||||||||
Šipak, šljive |
|
Bijelo vino |
Đumbir |
|||||||||||||||||||
Maline, crvene jabuke, jagode |
|
|
Pepermint |
Zašto ove namirnice su važne
Raznolike kemijske strukture određuju njihovu boju, od bezbojne do tamno ljubičaste ili cne. Polifenoli štite proteine i DNK.
Hrana bogata polifenolima je korisna u prevenciji hipertenzije, alergija, povišene razine kolesterola u krvi, dijabetesa tip-2 i drugih kroničnih bolesti.
Flavonoidi se nalaze u voću, povrću, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, čaju i vinu. Više od 600 sličnih spojeva čine ovu obitelj snažanih anti-aging hranjivih tvari.
Brusnica se povezuje s smanjenim rizikom od infekcija mokraćnog sustava.
Dok su bobičasto voće i čaj neki od najbogatijih izvora flavonoida, jabuke i luk sadrže najviše razine kvercetina, flavonoida koji je važan za borbu protiv alergije. Salata i zelje su također dobri izvori flavonoida, ali samo ako su svježi i pohranjeni ispravno.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345