Hrana koja nas štiti

Hrana koja nas štiti

Hrana koja nas štiti
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Boje: žuta, narančasta, svijetlo crvena, žuta/zelena

Fitonutrienti: karoteni: alfa-karoten, beta-karoten, likopen, lutein, zeaksantin, vitamin C (u nekim)

pola šalice kuhanog povrća ili izrezanog voća 2-3 puta dnevno

Povrće

Voće

Začini

Mrkva

Marelice

svi

Kukuruz

Avokado

Kardamon

Grožđe

Banane

Crveni papar

Zeleni grah

Dinja

Cimet

Ljute papričice

Grejp

Klinčić

Zelena salata

Kivi

Curry

Grašak

Limun

Đumbir

Buča

Mango

Muškatni oraščić

Špinat

Nektarine

Šafran

Tikva

Naranče, kruške

Kurkuma

Paprika

Papaya

Rajčice, repa

Marakuja


Zašto su ove namirnice važne

Namirnice u žutoj/narančastoj/crvenoj kategoriji su iznimni antioksidansi, te su prva linija obrane protiv slobodnih radikala generiranih od stresa, zagađenja zraka, duhanskog dima i ultraljubičastih zraka.

Zimsko povrće kao što je tikva, slatki krumpir i bundeva imaju visoke razine karotinoida i pružaju vam dodatnu zaštitu tijekom hladnih dana i sezone gripe. Zimsko voće i povrće izloženo mrazu je slađe i sadrži višu razinu fitonutrijenata koji štite od stresa. Začini koji sadrže veće razine karotenoida imaju karakterističnu zlatnu boju i pomažu vam probaviti hranu i ubrzati metabolizam. Umjesto soli, koristite papar, posebice kada jedete proteine. Trebate najmanje tri različita karotenoida svaki dan kako bi sačuvali mladenački izgled.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije