Idealna hrana za krvnu grupu 0
- Što biste trebali znati o mesu i peradi?
- Što biste trebali znati o ribama, rakovima i školjkama?
- Što biste trebali znati o mliječnim proizvodima, siru i jajima?
- Što biste trebali znati o uljima i mastima?
- Što biste trebali znati o orasima i sjemenkama?
- Što biste trebali znati o grahu i mahunarkama?
- Što biste trebali znati o žitaricama, tjestenini, kruhu i pecivu?
- Što biste trebali znati o povrću
- Što biste trebali znati o voću?
- Što biste trebali znati o sokovima od voća i povrća?
- Što biste trebali znati o začinskim biljkama i začinima?
- Što biste trebali znati o čajevima od ljekovitoga bilja?
- Što biste trebali znati o napitcima?
Što biste trebali znati o povrću
Prihvatite se povrća. Iskoristite bogatu ponudu. U njemu su važne hranjive stvari koje su tijelu neophodne.
Ostavite povrće iz skupine „nepoželjnoga". Ono sadrži sastojke koji štete zdravlju osoba s krvnom grupom 0. Primjerice, nadražuju probavni sustav i mogu izazvati preosjetljivost. S nekim sortama povrća, npr. keljom pupčarom ili cvjetačom, štitna žlijezda je upravo na ratnoj nozi.
Pomoćnice (Solanaceae), kao sto su patlidžani i krumpir, također su nepoželjne jer se smatraju suodgovornima za tegobe sa zglobovima. Za kukuruz se zna da koči stvaranje inzulina i tako uzrokuje povećanje težine. No to nije sve. Pri poremećaju u lučenju inzulina postoji opasnost za nastajanje sećerne bolesti (dbetes mellitus).
Dobra vijest: rajčice možete mirno jesti. Doduše, ubrajamo ih u pomoćnice (Solanaceae), no vas će organizam lako izaći na kraj s lektinima.
Na kraju najvažnije: jedite puno lisnatoga povrća (npr. kelj) jer je bogato vitaminom K. Ono je, u većoj količini, potrebno osobama s krvnom grupom 0 zbog toga jer većini njih, kao što smo već rekli, nedostaje čimbenik za zgrušavanje krvi.
Korisno | Neutralno | Nepoželjno |
alge artičoke batat (slatki krumpir) blitva brokula bundeva cikorija česnjak čičoka hren kelj koraba luk, crveni okra paprika svježa (crvena) pastrnjak peršin poriluk salata, rimska špinat zeleno lisnato povrce |
bambusovi pupovi bukovače celer chili cikla deikon (hren) đumbir endivija gljive enoko jam korijen (batat) klice mungo grah komorač kopar krastavci krbuljica luk, mladi masline (zelene) matovilac mrkva paprika, svježa (zelena, žuta) potočarka radič rajčice repa, bijela rikula rotkva rotkvica rotkvini izdanci salata glavatica salata kristalka šalotka šparoge zelene tikvice |
alfa-alfa (izdanci) avokado cvjetača gljive shii-take kelj pupčar kineski kelj krumpir kukuruz kupus, bijeli kupus, crveni masline (crne) patlidžan šampinjoni |
- Što biste trebali znati o mesu i peradi?
- Što biste trebali znati o ribama, rakovima i školjkama?
- Što biste trebali znati o mliječnim proizvodima, siru i jajima?
- Što biste trebali znati o uljima i mastima?
- Što biste trebali znati o orasima i sjemenkama?
- Što biste trebali znati o grahu i mahunarkama?
- Što biste trebali znati o žitaricama, tjestenini, kruhu i pecivu?
- Što biste trebali znati o povrću
- Što biste trebali znati o voću?
- Što biste trebali znati o sokovima od voća i povrća?
- Što biste trebali znati o začinskim biljkama i začinima?
- Što biste trebali znati o čajevima od ljekovitoga bilja?
- Što biste trebali znati o napitcima?
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345