Idealna hrana za krvnu grupu A
- Kratak pregled
- Što biste trebali znati o mesu i peradi?
- Što biste trebali znati o ribi, rakovima i školjkama?
- Što biste trebali znati o mliječnim proizvodima, siru i jajima?
- Što biste trebali znati o uljima i mastima?
- Što biste trebali znati o orasima i sjemenkama?
- Što biste trebali znati o grahu i mahunarkama?
- Što biste trebali znati o žitaricama, tjestenini, kruhu i pecivu?
- Što biste trebali znati o povrću?
- Što biste trebali znati o voću?
- Što biste trebali znati o sokovima od voća i povrća?
- Što biste trebali znati o začinskim biljkama i začinima?
- Što biste trebali znati o čajevima od ljekovitoga bilja?
- Što biste trebali znati o napitcima?
Što biste trebali znati o začinskim biljkama i začinima?
Kao začin isprobajte različite proizvode od soje: tamari, umak vrlo jaka okusa koji se dobiva u proizvodnji misa. Miso je pasta s okusom kisela mlijeka dobivena od sojinih sjemenki i soli. Katkad se dodaje i neka žitarica.
Tamari se može koristiti skoro za sve. Miso je pikantan dodatak juhama, umacima, preljevima za salate ili namazima.
Pri kupnji sojina umaka pazite na oznake na naljepnici: neke vrste osim fermentiranih sojinih zrna sadrže i pšenicu u kojoj se nalazi gluten.
U vašoj prehrani ima dovoljno slatkoga i kiseloga. Svoj jelovnik možete popuniti ukiseljenim povrćem i ukuhanim voćem. No koristite ih štedljivo. Jela koja sadrže ocat znanstvenici su u osoba s krvnom grupom A i krvnom grupom 0 označili znakom upozorenja - zbog neželjena stvaranja kiseline. Osobe s niskom razinom želučane kiseline, prema istraživanjima, češće obolijevaju od raka želuca. Prema statistikama najčešće su pogođene krvne grupe A i AB. Znanstvenici to povezuju s obilnom prehranom fermentiranim i ukiseljenim namirnicama.
U svakom slučaju trebali biste se odreći kečapa od rajčica. Ne samo zato jer sadrži ocat koji biste, iz navedenoga razloga, trebali umjereno koristiti: gusta rajčica ne odgovara vašem probavnom sustavu (pogledajte pod »povrće«).
Sladokusci, oprez: iako šećer i čokolada pripadaju neutralnim namirnicama, uživajte ih samo u umjerenim količinama.
Začinske biljke i začini |
||
Korisno |
Neutralno |
Nepoželjno |
češnjak đumbir gorušica ječmeni slad melasa (šećerni sirup) miso (sojina pasta) sojin umak tamari |
agar-agar (sredstvo kurkuma za zgrušavanje) lovorov list anis mažuran bademov ekstrakt manioka bergamota matičnjak bosiljak med cimet metvica (i paprena curry metvica) čubar muškatni oraščić ekstrakt algi origano estragón paprika mljevena gorušica u prahu peršin hren piment javorov sirup rogačevo brašno kadulja (karob) kakao prah (čokolada) ružmarin kapari sol kardamom šafran kim šećer (bijeli i smeđi) klinčić tapioka kopar timijan korijandar vanilija krbuljica vinski kamen (sriješ) kukuruzni sirup vlasac |
jabučni ocat kajenska paprika kapari kečap od rajčica ocat balsamico papar (crveni, bijeli, crni) ulje od zimzelena vinski ocat (crveni i bijeli) Worcester umak želatina |
- Kratak pregled
- Što biste trebali znati o mesu i peradi?
- Što biste trebali znati o ribi, rakovima i školjkama?
- Što biste trebali znati o mliječnim proizvodima, siru i jajima?
- Što biste trebali znati o uljima i mastima?
- Što biste trebali znati o orasima i sjemenkama?
- Što biste trebali znati o grahu i mahunarkama?
- Što biste trebali znati o žitaricama, tjestenini, kruhu i pecivu?
- Što biste trebali znati o povrću?
- Što biste trebali znati o voću?
- Što biste trebali znati o sokovima od voća i povrća?
- Što biste trebali znati o začinskim biljkama i začinima?
- Što biste trebali znati o čajevima od ljekovitoga bilja?
- Što biste trebali znati o napitcima?
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345