Idealna hrana za krvnu grupu A

Idealna hrana za krvnu grupu A

Idealna hrana za krvnu grupu A
  • Objavljeno: Utorak, 23.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Što biste trebali znati o začinskim biljkama i začinima?

Kao začin isprobajte različite proizvode od soje: tamari, umak vrlo jaka okusa koji se dobiva u proizvodnji misa. Miso je pasta s okusom kisela mlijeka dobivena od sojinih sjemenki i soli. Katkad se dodaje i neka žitarica.

Tamari se može koristiti skoro za sve. Miso je pikantan dodatak juhama, umacima, preljevima za salate ili namazima.

Pri kupnji sojina umaka pazite na oznake na naljepnici: neke vrste osim fermentiranih sojinih zrna sadrže i pšenicu u kojoj se nalazi gluten.

U vašoj prehrani ima dovoljno slatkoga i kiseloga. Svoj jelovnik možete popuniti ukiseljenim povrćem i ukuhanim voćem. No koristite ih štedljivo. Jela koja sadrže ocat znanstvenici su u osoba s krvnom grupom A i krvnom grupom 0 označili znakom upozorenja - zbog neželjena stvaranja kiseline. Osobe s niskom razinom želučane kiseline, prema istraživanjima, češće obolijevaju od raka želuca. Prema statistikama najčešće su pogođene krvne grupe A i AB. Znanstvenici to povezuju s obilnom prehranom fermentiranim i ukiseljenim namirnicama.

U svakom slučaju trebali biste se odreći kečapa od rajčica. Ne samo zato jer sadrži ocat koji biste, iz navedenoga razloga, trebali umjereno koristiti: gusta rajčica ne odgovara vašem probavnom sustavu (pogledajte pod »povrće«).

Sladokusci, oprez: iako šećer i čokolada pripadaju neutralnim namirnicama, uživajte ih samo u umjerenim količinama.

Začinske biljke i začini

Korisno

Neutralno

Nepoželjno

češnjak

đumbir

gorušica

ječmeni slad

melasa (šećerni sirup)

miso (sojina pasta)

sojin umak

tamari

agar-agar (sredstvo

kurkuma

za zgrušavanje)

lovorov list

anis

mažuran

bademov ekstrakt

manioka

bergamota

matičnjak

bosiljak

med

cimet

metvica (i paprena

curry

metvica)

čubar

muškatni oraščić

ekstrakt algi

origano

estragón

paprika mljevena

gorušica u prahu

peršin

hren

piment

javorov sirup

rogačevo brašno

kadulja

(karob)

kakao prah (čokolada)

ružmarin

kapari

sol

kardamom

šafran

kim

šećer (bijeli i smeđi)

klinčić

tapioka

kopar

timijan

korijandar

vanilija

krbuljica

vinski kamen (sriješ)

kukuruzni sirup

vlasac

jabučni ocat

kajenska paprika

kapari

kečap od rajčica

ocat balsamico

papar (crveni, bijeli, crni)

ulje od zimzelena

vinski ocat (crveni i

bijeli)

Worcester umak

želatina

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije