Iskoristite ovih 8 mirisnih božićnih začina!

Iskoristite ovih 8 mirisnih božićnih začina!

Iskoristite ovih 8 mirisnih božićnih začina!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 19.12.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Božićni blagdani su idealni za uživanje u opojnim mirisima začinskog bilja. U nastavku donosimo 8 začinskih biljaka i načine na kojih ih možete iskoristiti.

Cimet

Cimet definitivno zaslužuje biti na prvom mjestu, a najčešće ga nalazimo u pekarskim proizvodima, kolačima, soku od jabuke, toplim napitcima, čak i u funkciji ukrasa. Osim ovih popularnih namjena, cimet je koristan za ublažavanje probavnih smetnji i mučnina. Za čaj od cimeta, skuhajte 3 do 4 štapića u dvije šalice vode i po želji zasladite s medom.

Pripremite blagdanske palačinke s jabukama, brusnicama i cimetom!

Klinčići

Mali, šiljasti, tvrdi komadići koje koristimo u kuhinji su zapravo osušeni pupoljci klinčić biljke. Klinčićima aromatiziramo najčešće vanjsku površinu mesa, kolače i kuhano vino. Možete ga ubaciti u kuhano vino ili čaj radi arome i dekorativnog izričaja. Žvakanje klinčića se koristi za uklanjanje lošeg zadaha.

Muškatni oraščić

Muškatni oraščić je još jedan omiljeni začin koji se često koristi u kolačima i pitama. Ima svojstva koja pomažu regulirati probavu. Za smirenje želuca, dodajte prstohvat muškatnog oraščića u šalicu čaja od đumbira. Koristite muškatni oraščić u malim dozama, jer u protivnom može biti toksičan.

Čaša toplog mlijeka posuta muškatnim oraščićem opušta prije spavanja. Najbolje se daje nemirnoj djeci koja ne mogu zaspati. Jedan cijeli muškatni oraščić je jednak količini od 2 do 3 žličice praha muškatnog oraščića.

Đumbir

Đumbir ima specifičnu aromu i brojna ljekovita svojstva kao što je povećanje cirkulacije, smanjenje upale, mučnina, plinova i groznice. Za čaj od đumbira prelijte šalicu kipuće vode preko 2 žličice svježe naribanog đumbirovog korijena. Ostavite da djeluje oko 10 minuta, a potom procijedite. Po želji dodajte malo meda i limuna.

Ružmarin

Ružmarin je ukusna biljka koja se često koristi za pečenke, juhe i variva. Ima mnoge zdravstvene prednosti kao što su pomlađivanje kose i kože, smanjenje glavobolja, a djeluje i kao blagi diuretik. Ružmarin je izvrstan uz pečenu piletinu ili glaziranu šunku. Za sjaj kose, pokušajte ju isprati svježom vodom s ružmarinom. Osim zdravstvenih pogodnosti, ružmarin može biti izuzetno dekorativan buketić ili ukras za božićno drvce.

Istražite 3 prednosti ružmarina!

Kadulja

Kadulja već tisućama godina spada u najljekovitije biljke. Djeluje protuupalno i ublažava iritacije crijeva i želuca. Također pozitivno djeluje na grlobolju i koncentraciju. Od kadulje napravite čaj i zasladite ga s malo meda.

Metvica

Metvica je osobito korisna za vrijeme blagdana jer potiče probavu i ublažava žgaravicu. Poslije večere, popijte čaj od metvice kako biste olakšali apsorpciju hrane. Metvica ublažava i glavobolje, stoga utrljajte nekoliko kapi eteričnog ulja na sljepoočnice za ublažavanje simptoma. Eterično ulje pomiješajte s baznim uljem, npr. maslinovim ili bademovim, kako biste izbjegli pretjerane reakcije kod osjetljive kože.

Astragalus ili kozlinac

Astragalus se može konzumirati kao čaj, tinktura ili u obliku kapsula. Osušeni korijen nasjeckajte i ubacite u juhe i variva. Astragalus jača imunološki sustav i time smanjuje učestalost i trajanje prehlade i gripe.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije