Istražite važnost vitamina K i saznajte gdje ga možemo pronaći!
Dobar je za krv i kosti
Vitamin K je bitan nutrijent koji pomaže u zgrušavanju krvi i doprinosi zdravlju kostiju. Također može pomoći u prevenciji osteoporoze i zaštiti od srčanih bolesti.
Lisnato povrće
Špinat, raštika i kelj su puni vitamina K. Najbolje ih je jesti sirove. Napravite salatu od svježeg povrća ili u kombinaciji s voćem napravite ukusni smoothie.
Drugo povrće
Povrće je najbolji izvor vitamina K. Pečene prokulice i brokula, šparoge, bamija, potočarke, peršin i zeleni kupus su idealan izbor.
Istražite funkciju vitamina K1!
Voće
Voće ne sadrži velike količine ovog vitamina, no zelene jabuke mogu imati 60 mikrograma vitamina K. Pola šalice suhih šljiva sadrži oko 50 mikrograma, borovnice 14 mikrograma i grožđe 11 mikrograma. Iako voće ima niski udio vitamina K, lako ga je konzumirati tokom dana i nije potrebno smišljati zasebne obroke.
Sojino ulje
Sojino ulje i uljana repica su izrazito bogati vitaminom K. Istraživanja pokazuju da nakon petodnevnog konzumiranja ovih namirnica, možete podići razinu ovog vitamina u tijelu za 5 do 6 puta.
Orašasti plodovi
Prepuni su proteina, vlakana, zdravih ulja i drugih hranjivih tvari koje se bore protiv upala i čuvaju zdravlje srca. Indijski oraščić, miješani orašasti plodovi i pinjoli su posebno bogati vitaminom K. Možete ih jesti kao međuobrok ili dodati omiljenoj tjestenini.
Riba
Stručnjaci preporučuju ribu, pogotovo losos, barem dva puta tjedno. Losos obiluje zdravim uljima, proteinima i mineralima koji snižavaju krvni tlak i čuvaju od srčanog i moždanog udara.
Zdravi sok
Tri četvrtine šalice soka od mrkve brzo nadoknađuje potreban vitamin K. Ako niste ljubitelj mrkve, isprobajte sok od nara. Najbolji su prirodni sokovi, cijeđeni i bez dodataka sladila. Ako niste u mogućnosti sami praviti sok, prije kupovine svakako pročitajte deklaraciju.
Tjestenina sa špinatom
Žudite za tjesteninom? Isprobajte rezance sa špinatom. Pola šalice ove tjestenine daje 81 mikrogram vitamina K. U istoj količini dodajte pasiranu rajčicu i kozice, i poslužite uz sir ribanac.
Saznajte sve što trebate znati o vitaminu K!
Fermentirana soja
Kuhana, fermentirana soja, jedna je od glavnih namirnica japanske kuhinje. Ova tradicionalna namirnica u 85 grama sadrži čak 850 mikrograma vitamina K. Istraživanja pokazuju da fermentirana soja može usporiti gubitak koštane mase kod žena koje su prošle menopauzu. To znači da može pomoći u sprječavanju osteoporoze.
Važan je način pripreme namirnica
Smrznuta hrana često ima više hranjivih svojstava od sirovog oblika. To je zato što smrznuto povrće gubi vodu i tako nastaje veća koncentracija vitamina. Kuhana smrznuta repa sadrži 650 mikrograma vitamina K, dok u svježem obliku sadrži jednu petinu.
Nije za svakoga
Ako uzimate lijekove za sprečavanje tromboze ili zgrušavanja krvi, budite oprezni pri dodavanju vitamina K u prehranu. Problemi mogu nastati i ako pijete određenu vrstu antibiotika, lijekove za kolesterol ili mršavljenje. Prije uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani, obavezno se posavjetujte s liječnikom.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345