Jabuka - kraljica zimskog voća
Hranjiva i ljekovita svojstva jabuke
Sveta Hildegard iz Bingena je u srednjem vijeku govorila o ljekovitim svojstvima jabuke, pri čemu se nije ograničavala samo na ljekovitost ploda. Cvjetove i listove jabuke savjetovala je protiv očnih problema, pupoljke protiv glavobolje i loše probave.
Kako jabuka nema veliku energetsku vrijednost, jer je njen najveći dio voda u kojoj su otopljeni vitamini i mineralne tvari, hranjive i ljekovite tvari, kroz želudac prolazi za 20 minuta. Međutim ako jabuku uzimate nakon obroka, zbog hrane koja se potom probavlja u želucu i do par sati, dolazi do fermentacije te jabuka gubi većinu svojih hranjivih i ljekovitih svojstava.
Kada jedete jabuku, jedite ju s korom koja sadrži 6 puta više vitamina nego u plodu. Kora sadrži pektin, vlakno koje na sebe veže toksine i pomaže crijevima da izbace ostatke probavljene hrane. Osim toga, kora sadrži ursoličnu kiselinu koja kontrolira razinu kolesterola i šećera u krvi, te jača i štiti mišiće tijela od propadanja.
Sok od jabuke
Dokazano je da naše tijelo apsorbira više hranjivih sastojaka iz soka, nego iz krutih namirnica. Ukoliko se odlučite za konzumaciju soka, najbolje je piti svježi, nezaslađen sok od organskih jabuka. Kada pijemo svježe sokove, svi hranjivi sastojci odlaze direktno u našu krv. Sok od jabuke pospješuje rad probavnog trakta, bogat je željezom, magnezijem, silicijem i kalijem. Također, pospješuje prijenos impulsa u živčanim stanicama, puni mozak kisikom te poboljšava rad srca. Stručnjaci tvrde da dvije čaše soka od jabuke dnevno umanjuju mogućnost od razvoja senilnosti i Alzheimerove bolesti. Ukoliko imate probavnih tegoba, popijte sok od jabuke, jer topiva i netopiva vlakna iz jabuke pomažu regulirati probavu.
Sok od jabuke s dodatkom đumbira (dodajte svježi đumbir, ili u prahu) idealan je za uklanjanje umora, bezvoljnosti, te zagrijava tijelo u ove hladne zimske dane. Ova kombinacija, donijet će vam mnogo energije, a đumbir ugodno zagrijava cijelo tijelo.
Mršavite pomoću jabuke
Na mnogim dijetnim jelovnicima, jabuka će se često naći kao bitna namirnica koja će vam pomoći pri mršavljenju. Kako i ne kada jedna jabuka srednje veličine sadrži samo 80 kcal. Jedan od glavnih sastojaka su pektini, vlakna koja nabubre u doticaju s vodom, stoga kada pojedete jabuku javit će vam se osjećaj sitosti. Taninska kiselina koja se nalazi u jabuci, pospješuje metabolizam, te sprječava taloženje masti u jetri. Budući da u sebi sadrži mnogo kalija, potiče izbacivanje tekućine iz organizma. Jedna jabuka sadrži do 90% vode i nema u sebi uopće masti, stoga odlično gasi žeđ, i oporavlja organizam.
Dovedite pH svog organizma u ravnotežu pomoću jabučnog octa
Acidoza (kiselost krvi) jedan je od velikih uzročnika brojnih bolesti. Zbog loših prehrambenih navika, konzumacije bijelog šećera, rafinirane hrane, fast fooda, javlja se povećana pH kiselost organizma. Stoga je bitno unositi namirnice koje će povećati lužnatost, kako bismo tijelo doveli u ravnotežu i time spriječili nastanak bolesti. Jabučni ocat je jedna od najboljih namirnica koja povećava lužnatost.
Od davnina je jabučni ocat poznat kao ljekovita namirnica. Slavni Hipkrat je još 400 godine prije Krista mnoge bolesti liječio pomoću jabučnog octa. Posca, mješavina vode i jabučnog octa, bilo je omiljeno osvježavajuće piće starih Rimljana koji su ga pili kako bi se nadoknadili izgubljenu energiju. Uz octenu kiselinu koja je prirodan antisepktik i konzervans, u jabučnom octu krije se više od 90 različitih sastojaka - vitamina, minerala, enzima... Znanstvenici su dokazali da jabučni ocat povoljno utječe na naš metabolizam, osnažuje imunitet, te je važna namirnica za održavanje vitalnosti. Uz sve navedeno, jabučni ocat sudjeluje u procesu detoksikacije organizma, pomaže pri razgradnji suvišnih masnoća, potiče metabolizam na brže sagorijevanje kalorija, pomaže pri izbacivanju toksina i ostalih nečistoća iz organizma. Svakodnevno, ujutro i navečer na tašte, popite 2 čajne žlice jabučnog octa u malo vode, i time održite vitalnost i održite krvožilni sustav snažnim.
Lijepi i zdravi zubi
Polaganim grizenjem i žvakanjem jabuke jačamo zubno meso, a jednom jabukom možemo očistiti usnu šupljinu od čak 90% bakterija koje se nakupljaju i uzrokuju nastanak zubnog karijesa. Kiselina koja se nalazi u jabukama može pridonijeti otapanju zubnog kamenca. Budući da je bogata fluorom, sprječava nastanak karijesa, te štiti usnu floru.
Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van
Svaki dan pojedite jednu jabuku i time spriječite nastanak brojnih zdravstvenih tegoba. Preporučamo da konzumirate jabuke iz ekološkog uzgoja, a ukoliko kupite jabuke koje su tretirane pesticidima, svakako ogulite koru, jer se na njoj nalazi najviše kemijskih supstanci.
U jabukama se nalazi i serotonin, poznat pod nazivom "hormon sreće". Kada ste lošeg raspoloženja, razdražljivi, posegnite za jabukom i osjećat ćete se bolje.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345