Jabuka - podcijenjena, a dragocjena!

O jabuci
Budući da je njihova sezona gotovo cjelogodišnja, jabuke su nam dostupne na svakom štandu, svakom dućanu, za zanemarivu cijenu. Jabuka je među najrasprostranjenijim vrstama voća; osvježavajuća, kiselo-slatkog okusa i svojstvene arome. Poznate su brojne sorte (njih oko 10 000), koje se međusobno razlikuju po okusu, slatkoći ili kiselosti, konzistenciji i sočnosti. Možda nama ne izgleda baš najatraktivnije, ali su jedna od najboljih namirnica koje bi se trebale ubaciti u svakodnevnu prehranu! An apple a day keeps the doctor away... U slobodnom prijevodu, jabuka na dan, drži doktora van.
Nutricionisti predlažu da godišnje pojedemo barem 30 do 40 kilograma jabuka, a oni koji se ne hrane pravilno, još i više! Jabuka olakšava probavu, a sadrži mnoštvo korisnih tvari koje potiču rad obrambenog sustava, onemogućuju taloženje masti u jetri i štite od karcinoma.
Plod sadrži, pored vode, šećera, pektina, vitamina A, B i C i organske kiseline kao što su jabučna, limunova, mravlja i karbonska.
Za razliku od drugih vrsta voća, jabuke se lako čuvaju, podnose dugoročno skladištenje i zato se svježe mogu jesti tokom cijele godine. Kako svježa jabuka sadrži dosta pektina, koji u organizmu upija vodu i otrovne produkte u crijevima, tako i nektar jabuka odstranjuje otrove iz organizma.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač bez brašna
1 h12345 -
Recept tjedna
Rižoto s tikvicama
40 min12345 -
Recept mjeseca
Kremasta juha od tikvica i mrkve
35 min12345