Je li salata koju jedete stvarno zdrava? 5 načina kojima je uništavate
Neovisno o tome pazite li da se hranite zdravo ili pokušavate smršavjeti, salata se vjerojatno redovno nalazi na vašem jelovniku. Ako je jedete i kao samostalan obrok onda znate da je jako važno pametno kombinirati sastojke kako biste se od nje uspjeli najesti. Iako je u pravilu riječ o obroku koji nije jako kaloričan, s dodavanjem različitih sastojaka lako je upasti u zamku i sasvim slučajno od svoje salate napraviti kalorijsku bombu koja nije tako zdrava kako se čini na prvo pogled. Donosimo pet najčešćih pogrešaka i nadamo da će vam ovaj popis biti koristan, bilo da sami pripremate svoju salatu ili je volite naručiti.
Zaboravljate na proteine
Salatu najčešće zamišljamo kao zdjelu povrća, no kako bi ona bila samostalan, zasitan obrok mora sadržavati proteine i masti. Perad, riba, avokado, sir, jaja, orašasti plodovi ili grah su jako dobre opcije zdravije od primjerice mesa i sireva koji sadrže zasićene masti.
Mnogi se boje u salatu staviti orahe ili avokado u svoju, misleći da će tada unijeti previše kalorija, ali takvi dodaci salatu će učiniti ukusnijom, a uz to ćete spriječiti potrebu da već nakon nekoliko sati pojedete još nešto jer ste jednostavno gladni.
Pretjerujete s dresingom
Dresing salatu čini ukusnijom što je dobra stvar jer ćete uživati u obroku, ali i jer ćete onda vjerojatno i pojesti više povrća. Međutim, loše odabran preljev može salati dodati i nekoliko stotina kalorija, a da to uopće ne primijetite. Osim toga, ako birate već gotove dresinge, velika je vjerojatno da vaša salata više neće biti zdrava koliko bi trebala biti. Mnogu od njih mogu biti skriveni izvori dodanog šećera, zato svakako najprije provjerite sastav.
U svakom slučaju, budite pažljivi s odabirom dresinga. Ako imate omiljeni i otkrijete da on sadrži previše kalorija, ne morate ga se nužno odreći - samo količinu koju biste iskoristili smanjite za pola pa dodajte malo balzamičnog ili nekog drugog octa.
Pretjerujete s krutonima
Hrskave kockice od prepečenog kruha popularan su dodatak za salate, ali ako ih ne pripremate sami, nego birate one već gotove, tada ćete vjerojatno bespotrebno unijeti veću količinu rafiniranih ugljikohidrata, natrija i zasićenih masti.
Ako volite nešto hrskavo u svojoj salati, radije se odlučite za neku od hranjivijih opcija poput orašastih plodova, sjemenki, pečenog slanutka, čipsa od kelja ili sušene morske trave. Za opciju okusom najsličniju krutonima, možete izabrati i kvalitetne krekere od cjelovitih žitarica.
Birate povrće koje nije nutritivno
Iceberg salata je ukusna i neodoljivo hrskava, a iako sadrži neke vitamine i minerale, u osnovi je nutritivno vrlo siromašna. Puno bolja opcija je povrće kao što su špinat ili kelj. Za usporedbu, šalica špinata sadrži gotovo 30 mg kalcija i 0,8 mg željeza, dok šalica iceberg salate ima samo 10,3 mg kalcija i 0,2 mg željeza.
Tamno lisnato povrće prepuno je korisnih hranjivih tvari poput vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana, a pokazalo se učinkovitim u sprečavanju dijabetesa, bolesti srca, visokog krvnog tlaka i raka te može poboljšati zdravlje crijeva.Istraživanja pokazuju i da dnevna doza zelenog lisnatog povrća može usporiti kognitivni pad.
Ne pazite dovoljno na higijenu
Prije nego počnete s pripremnom salate, ili bilo koje druge hrane, operite ruke, ali i očistite i dezinficirajte radnu površinu u svojoj kuhinji kako biste smanjili rizik od širenja bakterija na (ili s) ostale hrane koju jedete. Jedna studija iz 2022. godine otkrila je da je 25 posto sudionika kontaminiralo svoju salatu sirovom piletinom.
Također, ako koristite pakirano povrće, obavezno provjerite rok trajanja. Općenito, pobrinite se da koristite proizvode koji izgledaju svježe.
Vezani sadržaj:
- Nutricionistica otkriva kako čitati deklaracije na hrani i što BAŠ NIKAD ne bi dala svojem djetetu
- Probajte nešto novo: Pet recepata za ukusne juhe, poznate diljem svijeta
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345