Krumpir ili batat: Koja od ove dvije namirnice je zapravo zdravija?

Krumpir ili batat: Koja od ove dvije namirnice je zapravo zdravija?

Krumpir ili batat: Koja od ove dvije namirnice je zapravo zdravija?
  • Objavljeno: Petak, 06.09.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Unatoč čestom mišljenju, krumpir i batat su zapravo u dalekom srodstvu. Krumpir je dio obitelji pomoćnica, dok batat pripada obitelji slakova. Oboje su korjenasto povrće, što znači da njihov jestivi dio raste ispod tla. Krumpir ima bijelo ili žuto meso iznutra, dok je batat iznutra narančast. Glavno pitanje o kojem mnogi raspravljaju je - koji je zdraviji? Saznajte u nastavku.

Nutritivna vrijednost krumpira i batata

Krumpir i batat su niskokalorične namirnice s niskim udjelom masti, a bogate su raznim nutrijentima kao što su:

Vlakna

Kako biste u organizam unijeli vlakna iz krumpira potrebno je jesti njihovu koru. Polovica vlakana iz krumpira i batata se nalazi u kori. Međutim, prije konzumacija je važno dobro oprati koru kako biste uklonili prljavštinu.

Ugljikohidrati

Krumpir i batat su škrobno povrće zato što su bogati ugljikohidratima, koji daju tijelu energiju.

Kalij

Ono što je zanimljivo je da krumpir i batat sadrže više kalija od banane, koja je inače bogata kalijem.

Vitamin B6

Krumpir ili batat srednje veličine sadrži oko 30 % preporučene dnevne vrijednosti vitamina B6, koji jača mozak i živčani sustav.

Vitamin C

Otprilike jednu trećinu dnevne preporučene količine vitamina C možete unijeti konzumacijom krumpira ili batata.

Koji je zdraviji?

I krumpir i batat su zdrave i hranjive namirnice. Međutim, batat ima malu prednost zato što sadrži beta karoten i vitamin A. Narančasto meso batata je bogato beta karotenom, antioksidansom koji štiti stanice tijela od oštećenja i bolesti poput raka. Kada u tijelo unosimo beta karoten konzumacijom batata, tijelo pretvara beta karoten u vitamin A.

Kako ih pripremiti na zdrav način?

Iako su krumpir i batat hranjive namirnice, često se ne pripremaju na zdrav način. Studija iz 2017. je otkrila da konzumacija pomfrita i čipsa dva puta tjedno može povećati rizik od smrti. Najbolji način za pripremu krumpira i batata je pečenje zato što tako gube najmanje hranjivih tvari. Ipak, pokušajte pripaziti s dodacima koje stavljate. Također, bilo bi dobro da pojedete njihovu koru.

Krumpir ste vjerojatno već pripremali na mnogo različitih načina, a ako vam treba ideja što napraviti s batatom predlažemo pomfrit od batata iz pećnice s umakom od jogurta i češnjaka.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije