Jedete li previše šećera?
Koliko šećera trebamo na dnevnoj bazi?
Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, ne više od 10 posto dnevnih kalorija treba doći iz dodanih sladila. Ovo ne uključuje prirodni šećeri poput onog u mlijeku i voću. Dakle, u prehrani koja se sastoji od 2.000 kalorija, šećer bi iznosio 200 kalorija (50 grama ili 12 žličica šećera).
Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da izbjegnete previše šećera.
Pročitajte popis sastojaka i naučite prepoznati koji od njih znače dodani šećer. Sastojci su navedeni po redoslijedu količine, po težini i obično prvih pet sastojaka čini većinu proizvoda. Ako je bilo koji od ovih među prvih četiri ili pet sastojaka, hrana je bogata šećerom: saharoza, glukoza, kukuruzni sirup, fruktoza, visoko fruktozni kukuruzni sirup, laktoza, med, melasa, maltoza, smeđi šećer, manitol, sorbitol, ksilitol.
Uvijek provjerite na temelju koliko obroka pakiranja postoje. Ljudi ne shvaćaju da pakiranja mogu biti 2 do 3 obroka, ali je količina navedenog šećera po obroku.
Nemojte dodavati šećer na žitarice za doručak, koristite nasjeckano voće ili orašaste plodove.
Smanjite količinu šećera u čaju ili kavi.
Dodani šećeri su prvenstveno u procesiranoj hrani. Naučite uživati u namirnicama koje su prirodno slatke, bez dodanog šećera.
Koristite začine i bilje kao što su cimet, muškatni oraščić i đumbir za poboljšanje okusa hrane.
Uz malo znanja i samokontrole, možete ukloniti neke od skrivenih izvora šećera u vašoj prehrani. Identificirajte skriveni šećer i eliminirajte ga iz prehrane.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345