Jedite jedan voćni obrok na dan

Jedite jedan voćni obrok na dan

Jedite jedan voćni obrok na dan
  • Objavljeno: Subota, 26.12.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Prema Mary-Ann Shearer, voće je najsavršenija hrana. Voće je lako probavljivo, jer su hranjive tvari dostupne za apsorpciju i asimilaciju.

  • Šećer u voću je jednostavan šećer, monosaharid.
  • Vitamini i minerali su u iskoristivom obliku.
  • Masti su u obliku masnih kiselina.

Jedite sirovo voće ili povrće prije konzumacije rafiniranih šećera ili masti. Voće sadrži vitamine i antioksidante te je vrijedan izvor ugljikohidrata. Povrća je izvor mnogih minerala i antioksidanata.

Masti su bitne u prehrani, ali većina ljudi konzumira pogrešne vrste masti.

Prednosti masti:

  • Masti su potrebne kao izvor topline i energije za tijelo.
  • Masti igraju važnu ulogu u prehrani, one su potrebne za pomoć u apsorpciji vitamina A, D, E i K. Sve voće i povrće sadrži vitamin A.
  • Masnoće su izvor esencijalnih masnih kiselina koje su potrebne za pravilno funkcioniranje endokrinog sustava.

Bogati izvori omega-3 masnih kiselina su:

  • Laneno ulje
  • Tamno zeleno lisnato povrće

Omega-6 masne kiseline nalaze se u:

  • Sjemenkama suncokreta
  • Kukuruzu
  • Sezamu
  • Avokadu

Vrlo je teško razviti nedostatak omega-6 masnih kiselina kod normalne prehrane. Međutim, oni koji jedu jako malo prirodnih masti mogu razviti nedostatak omega-6 masnih kiselina.

Nedostatak omega 3 masnih kiselina može dovesti do:

  • Problema s rastom
  • Slabost
  • Umanjenje vida
  • Umanjenje sposobnosti za učenje
  • Osjećaj bockanja u rukama i nogama
  • Bihevioralne promjene
  • Visoki trigliceridi
  • Visoki krvni tlak
  • Upale tkiva
  • Zadržavanje vode
  • Suha koža
  • Duševno propadanje
  • Probavni problemi


Nedostatak omega-6 masnih kiselina uključuje:

  • Problemi s kožom
  • Gubitak kose
  • Degeneracija jetre i/ili bubrega
  • Pretjerano znojenje i žeđi
  • Osjetljivost na infekcije
  • Sterilitet u muškaraca
  • Pobačaj
  • Artritis
  • Giht
  • Fibromijalgija
  • Problemi sa srcem
  • Krvožilni problemi

Koncentrirani proteini su namirnice koje sadrže 15 posto ili više proteina, kao što su:

  • Meso
  • Piletina
  • Riba
  • Jaja
  • Neki sirevi
  • Većina orašastih plodova

Proteini se probavljaju lakše, brže i efikasnije u kiselom okruženju. Proteini preferiraju pH razinu manju od tri, dok škrob preferira pH razinu od četiri ili više.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije