Jedite proso!

Jedite proso!

Jedite proso!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.05.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Proso je izvor mnoštva hranjivih tvari, ima slatkast okus i smatra se jednom od najvažnijih žitarica. Točno podrijetlo prosa još uvijek nije poznato, ali istraživanja pokazuju da se proso istovremeno uzgajao u Aziji i Africi prije više od 7.000 godina.

Kada kupujete proso, obratite pažnju da je svjež, te da nema vlage. Proso pohranite na suho, hladno i tamno mjesto, na taj način može stajati i do nekoliko mjeseci.

Kako jesti proso?

  • Umjesto riže ili krumpira, poslužite proso.
  • Dodajte proso u omiljeno sjeckano povrće dok ga kuhate.
  • U svoje žitne pahuljice, koje jedete za doručak, dodajte malo prokuhanog prosa.
  • Dodajte proso kod pripreme kruha ili kolača.

Pripremite namaz od batata i prosa!

Zdravstvene prednosti

Proso pripada alkalnoj skupini hrane, zbog čega se lako probavlja.

Narod, koji živi u zabačenom dijelu podnožja Himalaja, je poznat po svojem izvrsnom zdravlju i dugovječnosti, a glavna namirnica im je proso.

Proso će hidratizirati probavni sustav, naročito debelo crijevo, što će spriječiti pojavu zatvora.

Proso djeluje kao probiotik.

Proso sadrži serotonin koji potiče dobro raspoloženje.

Proso sadrži puno vlakana i malo šećera. Zbog toga ima relativno nizak glikemijski indeks, za razliku od pšenice ili riže.

Proso sadrži magnezij koji će pomoći kod smanjenja učestalosti glavobolja te će smanjiti rizik nastanka srčanog udara.

Niacin (Vitamin B3) kojeg ćete pronaći u prosu, smanjit će razinu lošeg kolesterola.

Jedno istraživanje je pokazalo da je odličan za smanjenje rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Proso ima visoka antioksidativna svojstva.

Proso je izrazito bogat proteinima, što je važno vegetarijance.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije