Jesu li datulje stvarno zdrave? Ovih 9 stvari morate znati
Popularnost datulja seže tisućama godina unazad. Dok su Medjool datulje najpopularnija sorta, ostale sorte datulja koje možete pronaći na policama trgovina uključuju Dayri, Halawy, Thoory i Zahidi. Uz to što su ukusne, datulje su i vrlo zdrave te su zbog toga poželjna namirnica kod ljudi koji se nastoje zdravo hraniti. Međutim, visoki udio šećera i ugljikohidrata u datuljama i dalje navodi mnoge da se zapitaju jesu li datulje stvarno zdrave?
Postoji mnogo načina na koje se datulje mogu ukomponirati u svakodnevnu prehranu. Može ih se ubaciti u smoothieje ili zobene pahuljice, a mogu se i napuniti bademima pa postaju ukusan i zdrav međuobrok. Odgovor na pitanje jesu li datulje stvarno zdrave i nadmašuju li potencijalni učinci nuspojava njihovu prehrambenu dobrobit, u najvećoj mjeri ovisi o količini koju konzumirate dnevno. Dakle, najbolji način da iskoristite prednosti datulja je da ih konzumirate u zdravim, umjerenim količinama.
Mogu pomoći u smanjenju upale
Mnoga su istraživanja pokazala da datulje djeluju protuupalno. Budući da se protuupalne tvari nalaze u cijelom voću, proizvodi koji nastaju od datulja također mogu pridonijeti toj zdravstvenoj dobrobiti. Sirup od datulja i pasta od datulja su neki od takvih proizvoda.
Pridonose imunitetu
Selen, mineral koji se nalazi u ovom voću, potreban je za optimalno funkcioniranje imuniteta. Preporučeni dnevni unos selena za osobe starije od 19 godina je 55 mikrograma za muškarce i žene. Jedna šalica (200 grama) nasjeckanih datulja sadrži 4,41 mikrograma selena, što je 8% preporučenog dnevnog unosa. Čak i ako pojedete jednu ili dvije datulje dnevno, svom ćete organizmu osigurati barem neku dozu ovog važnog minerala.
Mogu pridonijeti brzom porođaju
Jedno je istraživanje promatralo učinke konzumacije datulja na ishode poroda u usporedbi s uobičajenom njegom. Podaci su pokazali da jedenje datulja može značajno skratiti aktivnu fazu poroda. Utjecaj na trajanje ostalih faza poroda i učestalost carskog reza nije zamijećen. Istraživači su zaključili da možda postoji korelacija, no potrebno je više istraživanja. Ako ste trudni i svojoj zdravoj prehrani planirate dodati nekoliko datulja - samo dajte.
Mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti
Datulje sadrže topiva vlakna koja mogu smanjiti LDL vrijednosti koje su još poznate i kao "loš" kolesterol. Topiva vlakna se vežu s LDL kolesterolom, što ga sprječava da se apsorbira u krv. To pomaže u sprječavanju nakupljanja masnih naslaga kolesterola na stijenkama arterija i pomaže u smanjenju rizika od bolesti srca.
Potencijalno smanjuju rizik od raka
Datulje također sadrže snažne antioksidanse, uključujući karotenoide, polifenole i antocijane. Prehrana bogata antioksidansima povezana je sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti poput raka. Osim toga, studija objavljena 2014. pokazala je da datulje mogu pomoći u smanjenju rizika od raka debelog crijeva.
Mogu smanjiti rizik od dijabetesa
Topiva vlakna imaju mnoge prednosti, uključujući pomoć u kontroli razine šećera u krvi. Osim toga, fitonutrijenti koji se nalaze u datuljama mogu igrati ulogu u kontroli, pa čak i u poboljšanju bolesti. Prema jednom članku o terapijskim učincima datulja, različite komponente koje se nalaze u ovom otkoštenom voću, uključujući flavonoide, fenole i saponine, mogu imati ulogu u kontroli dijabetesa, iako točan mehanizam djelovanja nije u potpunosti shvaćen. Studija iz 2013. o flavonoidnim spojevima iz datulja pokazala je poboljšanja kod štakora s dijabetesom.
Mogu zadovoljiti nedostatke nutrijenata u organizmu
Četiri hranjive tvari koje se često nedovoljno konzumiraju u svim dobnim skupinama su vlakna, kalij, kalcij i vitamin D. Četiri datulje (oko 100 grama) osiguravaju 27% dnevnog preporučenog unosa vlakana i 20% dnevnog preporučenog unosa kalija. Učestalo konzumiranje ovog voća može zadovoljiti potrebe organizma za ova dva često nedovoljno zastupljena nutrijenta.
Mogu djelovati antibakterijski
Datulje i elementi prirodno prisutni u njima dokazano pomažu u kontroli infekcije. Jedna studija upućuje da ekstrakt listova i koštica datulja inhibira rast nekoliko vrsta mikroorganizama. Još jedno istraživanje je pokazalo da ekstrakt iz koštica pomaže u inhibiciji rasta Gram-pozitivnih i Gram-negativnih bakterija. S obzirom na to da ljudi ne jedu lišće i koštice datulja, za ova su svojstva potrebna dodatna istraživanja.
Mogu utjecati na debljanje
Ni u čemu nije dobro pretjerivati. Četiri datulje (oko 100 grama) sadrže nevjerojatnih 277 kalorija. Ako ćete ih grickati tijekom cijelog dana, vrlo ćete vjerojatno prekoračiti dnevni preporučeni unos kalorija. To, u konačnici, može dovesti do debljanja. Međutim, imajte na umu da potencijalno debljanje zapravo ovisi o tome koliko datulja pojedete. Kako biste to izbjegli, vodite računa o porcijama datulja i nastojte biti umjereni.
Vezani sadržaj:
- Je li krumpir zdrav ili ipak nije? Ovih 9 stvari morate znati
- Je li mlijeko uopće zdravo? Ovih 6 stvari morate znati
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345