Je li opasno jesti krumpir koji je proklijao, zelen ili ima smeđe mrlje?

Je li opasno jesti krumpir koji je proklijao, zelen ili ima smeđe mrlje?

Je li opasno jesti krumpir koji je proklijao, zelen ili ima smeđe mrlje?
  • Objavljeno: Nedjelja, 18.02.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Svakome od nas se nekad dogodilo sa smo ambiciozno kupili veliku količinu krumpira, skuhali ih nekoliko i zaboravili na ostatak u stražnjem dijelu smočnice. Nekoliko tjedana nakon ste ondje imali što vidjeti - tvorevine koje sliče svemu osim krumpiru kakav ste kupili. Postavlja se pitanje što bi trebao biti vaš sljedeći potez? Biste li ih trebali baciti u smeće ili pokušati spasiti što se spasiti da? U nastavku saznajte smije li se jesti proklijali, zeleni i krumpir s mrljama.

  • Koliko često ih jedete? Ovo je 5 najgorih vrsta hrane (i pića) za bubrege

Je li proklijali krumpir jestiv?

Kratak odgovor je: ovisi. Kad krumpir počne klijati, dobije izrasline koje imaju visoku koncentraciju spojeva koji se nazivaju glikoalkaloidi i koji mogu uzrokovati neugodan, gorak okus. Većina ljudi vjerojatno neće primijetiti bilo kakve loše učinke od konzumacije zanemarivih količina takvog krumpira. Zapravo, jedan od tih spojeva, nazvan solanin, je isti spoj koji se prirodno pojavljuje u patlidžanima, rajčicama i paprici. Međutim, ako se konzumira u velikim količinama, može biti otrovan.

Ako imate krumpir koji generalno dobro izgleda i ima tek nekoliko malih izdanaka, možete ih pažljivo ukloniti nožem za guljenje. Samo pripazite da dobro zarežete oko izdanaka, izrezujući i njihovo korijenje. Ti će krumpiri nakon kuhanja biti jednako ukusni kao i normalni.

No, ako izdanci izgledaju poprilično veliko, vjerojatno ih je najbolje baciti. Velike klice otpuštaju puno solanina i mogu vas učiniti poprilično bolesnima. Simptomi trovanja solaninom uključuju groznicu, glavobolju i ozbiljne želučane tegobe.

Je li zeleni krumpir jestiv?

Krumpir koji je bio izložen svjetlu počet će proizvoditi klorofil, kao i solanin. Ako je zelena boja na krumpirima svijetla i uglavnom se nalazi samo na kori, dobro ih ogulite kako biste uklonili zelene dijelove i nastavite s pripremom. Ako je zelenilo prešlo i na bijeli dio krumpira, radije ga bacite.

Kako nastaju tamne mrlje na krumpiru?

Ako gulite krumpir i naiđete na nekoliko tamnih mrlja ispod kore, to je vjerojatno rezultat udaraca tijekom transporta ili koncentracije prirodnih šećera. Samo izrežite te dijelove i nastavite s pripremom.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije