Jogurt pita: Jednostavan recept za "starinski" kolač koji baš svi vole

Jogurt pita: Jednostavan recept za "starinski" kolač koji baš svi vole

Jogurt pita: Jednostavan recept za "starinski" kolač koji baš svi vole
  • Objavljeno: Četvrtak, 08.08.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Jogurt pita ili pita od jogurta je popularni i osvježavajući desert koji se vrlo brzo i jednostavno priprema. Često mu se dodaje voće poput jagoda, malina ili bobičastog voća, što mu daje još više svježine i pridonosi atraktivnosti kolača.

Ovakvi starinski recepti govore u prilog tome da jednostavni sastojci mogu činiti jednako ukusan i primamljiv desert kao i neki moderniji i trendovski te da u vrlo kratkom vremenu i bez puno gnjavaže možete napraviti desert u kojem će uživati cijela obitelj. Ova jednostavna, ali ukusna poslastica je savršena za sve prilike, od obiteljskih okupljanja do trenutaka opuštanja uz šalicu čaja.

Sastojci:

Za tijesto:

  • 200 g maslaca narezanog za listiće
  • 4 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 400 g pšeničnog glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Za nadjev:

  • 3 čvrsta jogurta
  • 2 kisela vrhnja
  • 5 žlica pšeničnog oštrog brašna
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 bjelanjka

Priprema:

  1. U posudi pomiješajte sve sastojke za tijesto i rukama ga zamijesite dok se sve ne spoji.
  2. Tijesto prepolovite na 2 dijela. Svaku polovicu stavite u vrećicu, jedan dio stavite u hladnjak, a drugi dio u zamrzivač. Ostavite da se malo hladi dok pripremite kremu.
  3. Pećnicu zagrijte na 190 °C.
  4. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Dodajte im jogurt, kiselo vrhnje, brašno, šećer i vanilin šećer. Sve kratko izmiksajte da se spoji i ostavite sa strane.
  5. Uzmite pleh u kojem ćete peći pitu i obložite ga papirom za pečenje.
  6. Ohlađeno tijesto izvaljajte i stavite na papir za pečenje. Ako vam se bude ljepilo za valjak, malo ga pobrašnite.
  7. Na tijesto stavite kremu i poravnajte je. Izvadite drugi dio tijesta iz zamrzivača i naribajte ga na kremu.
  8. Stavite pitu u pećnicu da se peče 35 do 40 minuta. Kada se gornje tijesto zarumeni je gotova.

U slast!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije