Krem juha od gljiva: Jedini recept koji će vam ikad trebati
Juha od gljiva je jedno od omiljenih toplih predjela, no ljudi često pripremaju opciju iz vrećice. To je zaista šteta, s obzirom na to da je recept za domaću verziju zaista jednostavan i brz te vam je za usitnjavanje gljiva potreban samo štapni mikser.
Gljive su dobar izvor minerala kalija, sadrže fosfor, nešto željeza, vitamin B, nešto vitamina D, a količina lipida ili masti u njima uglavnom nikada ne prelazi 0,5 %, što je zaista malo. Ako se odlučite pripremiti ovu juhu, osim što ćete unijeti sve ove hranjive tvari, možete biti sigurni da u njoj nema puno natrija, emulgatora, umjetnih aroma i konzervansa. To je posebno važno ako je volite i jedete često. U nastavku donosimo popis sastojaka i puni postupak pripreme za krem juhu od gljiva.
Sastojci:
- 400 g šampinjona
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 30 g maslaca
- 30 g brašna
- 1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
- svježe nasjeckani peršin za posipanje (opcionalno)
Priprema:
- U velikom loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pirjajte dok luk ne postane staklast.
- Dodajte narezane gljive u lonac i kuhajte ih dok ne omekšaju i većina tekućine ispari.
- Posipajte brašno preko gljiva i promiješajte kako bi se sve gljive obložile brašnom.
- Postupno ulijte pileću ili povrtnu juhu u lonac, miješajući neprestano kako biste izbjegli grudice.
- Kuhajte juhu na laganoj vatri oko 15 do 20 minuta, povremeno miješajući, dok se juha lagano ne zgusne.
- Maknite lonac s vatre i pustite juhu da se malo ohladi.
- Ulijte vrhnje za kuhanje u lonac i upotrijebite štapni mikser kako biste sve sastojke izmiksali u glatku, kremastu juhu. Ako juha nije dovoljno gusta, možete je još kratko kuhati da se reducira ili dodati malo brašna razmućenog u malo vode.
- Vratite juhu na vatru i zagrijte je do vrenja. Začinite solju i paprom po ukusu.
- Poslužite juhu toplu, posipanu svježe nasjeckanim peršinom ako želite.
Dobar tek!
Vezani sadržaj:
-
Čudo od čokolade: Recept za čudesno jednostavan kolač od samo nekoliko sastojaka
-
Klasične lasagne bolognese: 5 savjeta i recept uz koji će vam uvijek ispasti savršeno
-
Svi pričaju o krafnama, a nama se baš jedu kremšnite - donosimo najbolji recept!
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345