Juha od rajčice: Recept za jednostavno i okrepljujuće toplo predjelo

Juha od rajčice: Recept za jednostavno i okrepljujuće toplo predjelo

Juha od rajčice: Recept za jednostavno i okrepljujuće toplo predjelo
  • Objavljeno: Subota, 27.01.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Juha od rajčice je jedno od najuobičajenijih predjela. Odličan je izbor ako prije glavnog jela želite pojesti nešto toplo i okrepljujuće ili ako želite nadomjestiti količinu vode koje niste dovoljno popili tijekom dugog i napornog dana. Bilo da volite da je gušća, rjeđa, s krutonima, noklicama ili rezancima, recept u nastavku će vam biti dobra baza koju možete prilagođavati svom osobnom ukusu.

Zašto je juha od rajčice zdrava?

Rajčice su prepune vitamina, minerala, antioksidansa i biljnih spojeva koji nude širok raspon zdravstvenih prednosti. Imaju malo kalorija, puno kalija te vitamina C, K i A. Također sadrže veliku količinu likopena, pigmenta koji im daje karakterističnu crvenu boju i koji je posrednik za biosintezu drugih pigmenata koji pomažu u zaštiti od sunca i slobodnih radikala. Posebno je zanimljivo da se antikancerogene dobrobiti pigmenata u rajčici pojačavaju kuhanjem, što nije čest slučaj za zdrave tvari koje nalazimo u sirovoj hrani.

Što kada nije sezona rajčica?

Zbog svojih brojnih zdravstvenih dobrobiti, rajčice su jedna od povrtnih kultura koja se ima dugu povijest konzerviranja tijekom zimskih mjeseci kada se ne mogu prirodno uzgajati. Možete ih kupiti u obliku pelata, to jest, konzervirane u velikim komadima, pasirane bez koštica i kožica ili sitno nasjeckane. Ako je ipak pripremate u ljetnim mjesecima, predlažemo da je pripremite od svježih rajčica. Tada će juha ipak imati poseban okus.

Recept za juhu od rajčice

Sastojci:

  • 1,5 kg svježih rajčica (ili 800 g pelata od rajčice)
  • 1 veliki luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 litra pileće ili povrtne juhe (možete koristiti i vodu)
  • 1 žličica šećera (opcionalno, ovisno o kiselosti rajčica)
  • sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
  • svježe bosiljak ili peršin za posluživanje

Priprema:

  1. Ako koristite svježe rajčice, operite ih, izrežite križ na dnu svake rajčice i stavite ih u kipuću vodu na 30 sekundi. Zatim ih premjestite u ledenu vodu kako biste oljuštili kožu. Oguljene rajčice narežite na kocke. Ako koristite pelate, samo ih ocijedite.
  2. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sjeckani luk i češnjak pa pržite dok luk ne omekša.
  3. Dodajte narezane rajčice (svježe ili pelate) u posudu s lukom i češnjakom. Dodajte pileću ili povrtnu juhu, šećer, sol i papar po ukusu. Pustite da juha zavrije.
  4. Smanjite temperaturu i pustite da juha lagano krčka 20-30 minuta kako bi se svi okusi sjedinili.
  5. Kada je juha gotova, koristite blender ili štapni mikser kako biste juhu izmiksali do željene konzistencije. Ako želite glatku juhu, možete je procijediti kroz fino cjedilo.
  6. Ako želite, pod kraj kuhanja ukuhajte rezance ili noklice.
  7. Kušajte juhu i prilagodite začine prema vlastitom ukusu.
  8. Poslužite je toplu, posipanu svježe nasjeckanim bosiljkom ili peršinom i krutonima.

U slast!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije