Kako i zašto koristiti jabučni ocat?
Jabučni ocat je fermentirani sok od jabuke. Kao i sok od jabuke, jabučni ocat sadrži pektin, vitamine B1, B2, B6, biotin, folnu kiselinu, niacin, pantotensku kiselinu i vitamin C. Sadrži male količine natrija, fosfora, kalija, kalcija, željeza i magnezija. Jabučni ocat sadrži značajne količine octene i limunske kiseline.
Jabučni ocat se koristi sam ili s medom, za slabe kosti (osteoporoza), gubitak tjelesne težine, grčeve i bolove u nogama, upale grla, probleme sa sinusima, visok krvni tlak, artritis, detoksikaciju, bolju koncentraciju, usporenje procesa starenja, regulaciju kolesterola i borbu protiv infekcija.
Neki ljudi jabučni ocat koriste za akne, kao tonik za kožu, opekline, crvenilo, ubode insekata i prevenciju peruti. U kulinarstvu se koristi kao začin.
Kako djeluje?
Jabučni ocat je fermentirani sok od jabuka. Sadrži octenu kiselinu i hranjive tvari kao što su vitamini B skupine i vitamin C. Jabučni ocat može pomoći u smanjenju razine šećera u krvi kod osoba koje pate od dijabetesa. Jabučni ocat se često koristi za produljenje roka trajanja nekih svježih namirnica.
Moguća učinkovitost
- dijabetes - neka preliminarna istraživanja su pokazala da konzumiranje octa može smanjiti razinu šećera u krvi nakon obroka
- usporena probava (gastropareza)
- gubitak težine
- grčevi i bolovi u nogama
- upala grla
- problemi sa sinusima
- visoki krvni tlak
- artritis
- infekcija
- slabe kosti (osteoporoza)
- snižavanje kolesterola
- poboljšanje cirkulacije
- akne
- opekline od sunca
- crvenilo
- ugrizi insekata
- perut
- vaginalne infekcije (vaginitis)
Nuspojave
U nekim slučajevima, prekomjerna konzumacija jabučnog octa može izazvati neke nuspojave. Najčešće uzrokuje nisku razinu kalija u tijelu, ali u slučajevima kada osoba uzima oko 250ml jabučnog octa dnevno. Postoje slučajevi gdje prekomjerna dugoročna konzumacija jabučnog octa može uzrokovati poteškoće s gutanjem.
Trudnoća i dojenje
Nema dovoljno dokaza koji bi uputili da je konzumacija jabučnog octa tijekom trudnoće i dojenja sigurna za dijete.
Dijabetes
Jabučni ocat može previše sniziti razinu šećera kod osoba koje pate od dijabetesa, zbog čega se razina šećera u krvi treba pomnije pratiti.
Interakcija
Prekomjerna konzumacija jabučnog octa može smanjiti razinu kalija u tijelu. Niska razina kalija može intenzivirati nuspojave uzimanja digoksina.
Inzulin može smanjiti razinu kalija u tijelu, jednako kao i visoka količina jabučnog octa. Uzimanje jabučnog octa zajedno s inzulinom može uzrokovati prenisku razinu kalija. Izbjegavajte uzimanje visoke količine jabučnog octa ako uzimate inzulin.
Visoka količina jabučnog octa može smanjiti razinu kalija u tijelu, jednako kao i diuretici. Nemojte uzimati jabučni ocat u visokim količinama ako uzimate diuretike.
Doziranje
Odgovarajuća doza jabučnog octa ovisi o nekoliko čimbenika kao što su dob, zdravlje i druga stanja. U ovom trenutku nema dovoljno znanstveno dokazanih informacija kako bismo mogli odrediti odgovarajući raspon doze jabučnog octa. Imajte na umu da prirodni proizvodi nisu uvijek bezopasni i da je doziranje važno. Slijedite upute na etiketi proizvoda i posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom prije korištenja.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345