Kako iskoristiti stari kruh: Šest jednostavnih recepata

Kako iskoristiti stari kruh: Šest jednostavnih recepata

Kako iskoristiti stari kruh: Šest jednostavnih recepata
  • Objavljeno: Utorak, 29.04.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Sigurno vam se barem nekoliko puta dogodilo da vam ostane stari kruh i ne znate što s njim. Umjesto da ga bacate, iskoristite ga za pripremu domaćih krušnih mrvica, hrskavih krutona ili ga iskoristite za nova ukusna jela i priloge. U nastavku vam donosimo nekoliko jednostavnih i kreativnih recepata.

Kako pravilno čuvati kruh i produljiti njegovu svježinu?

Trajanje svježine kruha ovisi o njegovoj vrsti i načinu čuvanja. Domaći kruh na sobnoj temperaturi ostaje dobar oko tri dana, dok kruh iz trgovine, zahvaljujući aditivima, može biti siguran za konzumaciju pet do sedam dana, pod uvjetom da nema znakova plijesni. Industrijski bijeli kruh često počinje propadati već nakon dva dana, dok kruh od kiselog tijesta zbog prirodnih fermentacijskih procesa može trajati i do tjedan dana. Kruh od cjelovitih žitarica, zbog većeg udjela vlage, na sobnoj temperaturi ima nešto kraći vijek trajanja u odnosu na bijeli kruh.

Kako biste produljili trajanje kruha, važno ga je čuvati na suhom, hladnom i tamnom mjestu, dobro zatvorenog kako bi se spriječio ulazak zraka i vlage. Iako hlađenje kruha u hladnjaku može produljiti njegovu svježinu za dodatna tri do pet dana, to često negativno utječe na teksturu, ubrzavajući njegovo starenje. Najbolja opcija za dugotrajno čuvanje je zamrzavanje – pravilno zamrznut kruh može ostati upotrebljiv tri do šest mjeseci, iako se preporučuje potrošnja unutar dva do tri mjeseca radi očuvanja najbolje kvalitete. Važno je napomenuti da kruh na kojem se pojavi plijesan, bez obzira na njegovu starost ili način čuvanja, nije siguran za konzumaciju.

Bruschette s rajčicom i ricottom

Bruschette su super ideja za iskoristiti stari kruh za lagani obrok ili predjelo jer ih možete napraviti u puno kombinacija s različitim sirevima i dodacima.

Recept za bruschette s rajčicom i ricottom

Pohani kruh

Ispohajte stari kruh u jajima kako su to nekad radile naše bake. Jednostavno i brzo gotovo jelo.

Recept za pohani kruh

Knedle od kruha

Ovo je jednostavan način da iskoristite stari kruh i pretvorite ga u ukusni obrok ili prilog uz glavno jelo.

Recept za knedle od kruha

Štruca od kruha

Uzmite stari kruh i napravite iz njega novi ukusni kruh s hranjivim dodacima kao što je špinat.

Recept za štrucu od kruha

Pita od starog kruha sa šunkom i sirom

Pita od starog kruha sa šunkom i sirom pravo je rješenje za brzi ručak ili večeru, a pritom pomaže smanjiti bacanje hrane.

Recept za pitu od starog kruha

Preliveni kruh

Preliveni kruh je jednostavan i ukusan desert ili doručak koji spaja mekani kruh i sočne borovnice.

Recept za preliveni kruh

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije