Kako očuvati vitamine
KUPUJTE VOĆE I POVRĆE IZ REGIJE
Voće i povrće na sobnoj temperaturi na dan izgubi između 10 i 50 posto svojih vitamina. Dnevnu potrebu za voćem i povrćem po mogućnosti zadovoljite proizvodima iz svoje regije. Robu koja stoji u izlogu trgovine ili na suncu, najbolje ostavite gdje jest.
PREDNOST DAJTE ZRELOM VOĆU
Male vitaminske tvornice funkcioniraju samo u neubranoj biljci na suncu. Voće ubrano nezrelo doduše dozrije okusom, ali vitamine više ne proizvodi.
VOĆE I POVRĆE ČUVAJTE U HLADNJAKU
Voće nemojte stavljati u zdjelu. Pri sobnoj temperaturi na dan se gubi gotovo polovica vitamina C. Čak i na 4 stupnja u hladnjaku, u 48 sati gubi se 34 posto vitamina C. Voće i povrće jedite što je moguće svježije.
ZRAČENO VOĆE - NE HVALA!
Znate ono voće koje nakon dva mjeseca stajanja na prozorskoj dasci i dalje izgleda isto kao i rije? Takvo je voće najčešće zračeno. Nakon takve obrade, plodovima se više ne događaju ikakvi enzimski procesi - u njima nema izmjene tvari i polako se kvare. Zračeno voće gubi velik dio svojih vitamina.
VJERUJTE ZAMRZNUTOJ HRANI
Duboko zamrznuto povrće zamrzava se odmah nakon branja kako bi se izbjegli financijski gubitci proizvođača. S tim je povezana ugodna popratna pojava da se vitamini većim dijelom očuvaju u povrću. Ako samo jedanput u tjednu imate vremena za kupnju, radije posegnite u hladnjaču. Industrijski zamrznuto povrće ima više vitamina nego uskladišteno ili ono koje ste sami zamrznuli. Riječ je o sezonski ubranom povrću, a prekooceansko povrće dopremljeno zrakoplovom gotovo se i ne prerađuje.
SALATU I POVRĆE SAMO KRATKO ISPERITE
Salatu i povrće nemojte potapati u vodu, to izvlači vitamine. Povrće samo kratko isperite pod mlazom vode, a voštani sloj s kore voća uklonite četkicom.
VITAMINE ŠTITITE OD TOPLINE
Od 50 do 70 posto svih vitamina gubi se kuhanjem. Folat je osobito osjetljiv. Dvominutnim kuhanjem uništava se gotovo 90 posto. Važno: povrće samo kratko prokuhajte i izbjegavajte dugo kuhanje. Jela nikad ne držite dugo na toplom. Čuvanje na toplom u restoranima ili kantinama uzrokuje 70 posto gubitka vitamina C. Vaš bi imunosni sustav slavio kad bi mogao raspolagati i tom zalihom. Zato radije uvijek podgrijavajte jelo.
SALATU POSPITE S E 300
Usitnjena salata u salata-baru u samo 30 minuta izgubi 50 posto svojih vitamina. Stoga voće ili salatu narežite na komadiće tek netom prije jela. Ako nešto pripremate unaprijed, to pospite s E 300 - poznatim i pod nazivom vitamin C (askorbinska kiselina). Za tu namjenu jednu soljenku napunite vitaminom C. Tako će uvijek biti nadohvat ruke. Industrija nam služi kao primjer: E 300 sprječava da kisik uništi vitamine. Napravite test: raspolovite jabuku. Jednu polovicu pospite vitaminom C, a drugu ostavite onakvom kakva jest. Nakon kratkog vremena moći ćete ustvrditi: polovica posuta vitaminom C ostaje bijela, a druga zbog kisika iz zraka (oksidacije) postaje smeđa.
KRUMPIRE KUHAJTE S LJUSKOM
Gubitak vitamina C kod krumpira koji se kuhaju bez ljuske dvostruko je veći nego kod onih koji se kuhaju u ljusci.
BIRAJTE INTEGRALNE PROIZVODE
Izbjegavajte oljuštenu rižu i kruh od bijelog brašna. U usporedbi sa svojim neoljuštenim rođacima, bijelo brašno i oljuštena riža imaju od 40 do 80 posto manje vitamina. Rabite integralne proizvode.
MLIJEKO DRŽITE U TAMNIM BOCAMA ILI U TETRAPAKU
Mlijeko u prozirnim staklenim bocama za samo dva sata gubi 85 posto vitamina B2, a u jednom danu 50 posto vitamina B6.1: Izbjegavajte trajno mlijeko. U steriliziranom mlijeku zagrijavanom na visokoj temperaturi gotovo i nema vitamina K.
ŠTITITE VITAMIN E U BILJNIM ULJIMA
Pri prešanju ulja zbog pritiska nastaje toplina koja uništava vitamin E. Stoga radije birajte hladno prešana ulja spremljena u tamne staklene boce. Naime, vitamin E iz ulja na svjetlu troše slobodni radikali. Stoga je važno da biljna ulja pohranite na mračnome mjestu.
MIKROVALOVI
Još nije razjašnjeno kako mikrovalovi utječu na najrazličitije dijelove živežnih namirnica. Sigurno je samo da mikrovalovi uništavaju 28 posto vitamina B.
NE PROLIJEVAJTE VITAMINE
B-vitamini topljivi u vodi otpuštaju se tijekom kuhanja riže - najdragocjenije biološke tvari završavaju u vodi od kuhanja. Tu vodu od riže koja sadržava škrob iskoristite za zgušnjavanje umaka. Tako udio vitamina u svojem jelu možete odmah poboljšati za 30 do 40 posto. No, vodu u kojoj ste kuhali povrće radije izlijte. U njoj se nakupljaju štetni nitrati, ponajprije ako ste kuhali špinat i zeleno lisnato povrće.
Više o ovoj temi pročitajte u knjizi:
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345