Kako raditi zelene smoothieje?
Zeleni sokovi su postali vrlo popularni jer ne zahtijevaju puno pripreme, zdravi su i ukusni. Izrada zelenih smoothieja uključuje korištenje kvalitetnog štapnog miksera ili blendera kojim ćete usitniti povrće kao što je špinat, kelj ili salata . Za ravnotežu okusa obično se dodaje neko slađe povrće poput mrkve ili voće.
Zelene smoothieje je najbolje piti za doručak ili ih možete držati u hladnjaku na poslu za ručak. Sadržaj vašeg smoothieja može biti omiljeno voće ili povrće kako biste dobili što ukusniji napitak. Možete ga raditi po receptu ili po želji, jer vas pokušaji i pogreške neće skupo stajati s obzirom na cijenu i količinu sastojaka.
Pročitajte vodič za mršavljenje uz smoothie!
Povrće koje koristite mora biti sirovo. Da biste olakšali miksanje, dodajte sastojak po sastojak uz dodavanje vode i na kraju produžite vrijeme miksanja kako biste dobili napitak. Što duže miksate, smoothie će poprimati glatku teksturu sa sve manje krutih komadića.
Uvijek izaberite domaće smoothieje umjesto kupovnih
Kupovni smoothieji od voća i povrća često sadrže velike količine šećera i minimalnu količinu vlakana. Dovoljan je samo štapni mikser ili blender, omiljeno povrće i pokoje voće i 2 minute izrade.
Iz domaće radinosti isto tako radije birajte smoothieje umjesto sokova. Skupi sokovnici odvajaju vlakna koja su izrazito važna za ispravan rad crijeva što tijelu omogućava prirodnije probavljanje sastojaka. Osim toga, za smoothieje je potrebno manje sastojaka nego za sok.
Neka vaš smoothie bude ukusan izvor proteina!
Izbjegavajte miksere niske kvalitete i miksanje bez tekućine
Započnite miksanje voća ili povrća s visokim udjelom tekućine, ili dodajte malo vode kako se aparat ne bi pregrijao. Poznato je da, između ostalog, toplina smanjuje količinu pojedinih aktivnih minerala i hranjivih tvari. Uzmete li kvalitetniji mikser ili blender, zagarantirano ćete si olakšati pripremu smoothieja.
Smoothieji ne moraju uvijek biti slatki. Nemojte se ograničiti na određeno voće i povrće, nego eksperimentirajte s omiljenim namirnicama. Otkrijte nove teksture dodavanjem oraha, graha ili graška. Ovo je izvrstan način za dodavanje proteina i prirodnih masti u smoothie. Ako koristite konzervirano povrće, najprije ga isperite pod mlazom vode i ocijedite.
U smoothie možete dodati i crnu čokoladu koja je antioksidans ili možete dodati domaći maslac od kikirikija za bogatiju teksturu. Zapamtite da je najbolje koristiti što prirodnije uzgojene sastojke, a smoothie smatrajte više obrokom nego pićem.
Ako tek otkrivate svijet smoothieja, pronađite na našoj stranici zdrave i ukusne recepte koji će zadovoljiti sve vaše potrebe.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345