Koliko dugo skuhana riža smije stajati u hladnjaku?

Na kraju napornog radnog dana zavirite u hladnjak i ugledate posudu s ostacima riže, savršenu za brzi obrok, no, koliko dugo je tamo i je li još uvijek sigurna za jelo?
Bijela ili smeđa riža može se čuvati u hladnjaku četiri do šest dana nakon kuhanja, a u zamrzivaču do šest mjeseci. Međutim, to je samo dio priče jer, kako biste izbjegli trovanje hranom, rižu treba brzo ohladiti, pravilno skladištiti i ispravno podgrijavati.
Kako prepoznati da je riža pokvarena?
Prvi znak da je kuhana riža pokvarena je kiseli ili neugodan miris sličan tijestu za kruh. Također, riža s vremenom postaje ljepljiva i sluzava, što znači da sadrži previše vlage i može biti leglo štetnih bakterija. Ukratko, ako niste sigurni je li dobra za jelo, bolje ju je baciti.
Sirova riža može sadržavati Bacillus cereus, široko rasprostranjenu bakteriju koja se uglavnom nalazi u tlu i može rasti u riži na sobnoj temperaturi, kao i u drugim škrobnim namirnicama. B. cereus može uzrokovati mučninu, proljev i povraćanje, simptome koji obično nestanu unutar 24 sata. Međutim, bakterija se uništava kada se riža skuha na temperaturi od 60 °C. Pravilno rukovanje ostacima riže također može spriječiti razvoj spora.
Kako pravilno čuvati ostatke riže?
Očuvanje svježine riže počinje odmah nakon kuhanja. Bakterije se brzo razmnožavaju na temperaturama između 4 °C i 60 °C (tzv. "opasna zona"). Stoga kuhanu rižu treba držati na 60 °C ili više.
Kako biste sigurno pohranili ostatke riže, ohladite ju što prije, idealno unutar sat vremena nakon kuhanja, do sobne temperature (oko 21 °C). To možete učiniti tako da je rasporedite u plitku, čistu posudu ili više njih kako biste povećali površinu izloženu zraku.
Kada riža postigne sobnu temperaturu, spremite ju u hermetički zatvorene posude ili plastične vrećice koje se mogu zatvoriti (izbjegavajte papir i karton jer omogućuju ulazak bakterija i neugodnih mirisa). Označite datum i stavite je izravno u hladnjak ili zamrzivač.
Kako pravilno podgrijati rižu?
Ostaci riže mogu se sigurno podgrijavati ako slijedite nekoliko pravila. Bez obzira koristite li mikrovalnu pećnicu, štednjak ili pećnicu, rižu uvijek zagrijavajte na najmanje 75 °C, što možete provjeriti kuhinjskim termometrom.
Također, dodajte malo vode kako biste spriječili da se riža isuši tijekom podgrijavanja.
Ako ste rižu zamrznuli (što je idealno za pripremu pržene riže), obavezno je pravilno odmrznite. To možete učiniti tako da je ostavite u hladnjaku preko noći ili koristite mikrovalnu pećnicu. Nikada je nemojte odmrzavati na sobnoj temperaturi jer se tako izlaže opasnoj zoni predugo.
Odmrznutu rižu zagrijte na najmanje 75 °C. Podgrijana riža može ostati sigurna u hladnjaku tri do četiri dana. Ipak, kvaliteta joj opada sa svakim ponovnim podgrijavanjem, stoga zagrijavajte samo količinu koju planirate pojesti. Ponekad je bolje jednostavno baciti zadnje ostatke nego riskirati zdravstvene probleme.
Vezani sadržaj:
- Pet savjeta uz koje će vam riža ispasti savršeno - svaki put!
- Najbolji rizi-bizi: Tajna je u sastojku na koji većina nas zaboravlja
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Smoothie od malina i lanenih sjemenki: Zdrav...
10 min12345 -
Recept tjedna
Čokoladni kolač bez brašna
1 h12345 -
Recept mjeseca
Kremasta juha od tikvica i mrkve
35 min12345