Kako sigurno pohraniti ostatke hrane od blagdana?
Uskrs je prošao, što znači da ste vjerojatno nakuhali previše hrane koju sad se stignete pojesti. Zato vam donosimo trikove kako zamrznuti i odmrznuti hranu koja vam je ostala nakon blagdana i ne planirate ju pojesti idućih nekoliko dana.
Slijedite ovaj jednostavan vodič i uživajte blagdanskoj hrani tjednima, pa i mjesecima kasnije.
1. Higijena prije svega
Prije nego započnete s dodirivanjem hrane dobro operite ruke i radnu površinu. Također, koristite čist pribor i operite posuđe u kojemu ćete zamrznuti hranu.
2. Označite datumom
Nemojte se dovesti u situaciju da ne znate koliko dugo vam neka hrana stoji u zamrzivaču. Najbolje bi bilo da označite sve namirnice s trenutnim datumom.
3. Ohladite namirnice
Bakterije se jako brzo razmnožavaju na sobnoj temperaturi, zato je jako važno da ju na vrijeme zamrznete. Prije zamrzavanja hrana treba barem 2 sata poslije kuhanja stajati na sobnoj temperaturi.
Kako se zamrzavaju pojedine namirnice?
Meso
Uklonite sve kosti i meso narežite na manje komade. Podijelite ga na više obroka i stavite u plitku posudu za zamrzavanje ili vrećicu za zamrzavanje. Ako je meso nečim punjeno, uklonite punjenje i zamrznite ga odvojeno.
Povrće
Povrće stavite u hermetičke posude ili vrećice za zamrzavanje, pokrijte i stavite u hladnjak. Zamrzavanje se ne preporučuje, osim ako povrće nije sirovo, jer će izgubiti okus i teksturu.
Nadjevi
Ostatke stavite u plitke posude s poklopcem, ako ćete ih držati u hladnjaku, a u vrećice za zamrzavanje ako ćete ih odmah stavljati u zamrzivač.
Umaci
Umake stavite u hermetički zatvorenu posudu, a ako strahujete od prolijevanja, ispod poklopca stavite prozirnu foliju, zatim zatvorite.
Jaja, kupus, kolači
Ako vam je ostalo još pisanica ili kolača koji sadrže puding, nemojte ih zamrzavati jer se kuhani bjelanjci, kupus, zelena salata i puding ne zamrznu kako treba.
Koliko dugo čuvati ostatke hrane u hladnjaku?
Opće pravilo je da ostatke u hladnjaku ne držite dulje od 4 dana. Izuzetak su punjenja i umaci, oni mogu izdržati dodatna 2 dana u hladnjaku.
Isto tako, savjetuje se da zamrznete sve za što mislite da se neće pojesti u tom razdoblju. Ako hrana ostane nekoliko dana u hladnjaku i ne znate točno koliko dugo je stajala, to radije bacite. Možete se poslužiti trikom kao i za zamrzavanje, napišite datum kad ste otvorili neku ili spremili u hladnjak, da lakše možete pratiti rok trajanja.
Rok trajanja zamrznute hrane
Kuhano meso, perad, juhe, variva, salate, krumpir i tjestenina u hladnjaku mogu biti 3 do 4 dana, a u zamrzivaču 2 do 6 mjeseci, ali se ne preporučuje da zamrzavate salate, krumpir i tjesteninu jer će prilikom odmrzavanja izgubiti teksturu i okus.
Umaci i mesna variva u hladnjaku mogu biti 1 do 2 dana, a u zamrzivaču 2 do 3 mjeseca.
Kako odmrznuti hranu?
Tekuće ostatke treba kuhati dok ne proključaju, a krute ostatke treba zagrijavati na temperaturi od 75°C.
Vezani sadržaj:
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345