Kako spriječiti zatvor?

Kako spriječiti zatvor?

Kako spriječiti zatvor?
  • Objavljeno: Subota, 20.10.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Svi povremeno mogu patiti od zatvora, naročito nakon obilnijih obroka, ali postoje ljudi koji često pate od zatvora.

Brzina metabolizma igra važnu ulogu, ali također je važan i način prehrane. Loše prehrambene navike mogu loše utjecati na probavni sustav. Kada jedete, vaše tijelo oslobađa oko 22 različita tipa probavnih enzima. Svaki od njih je zaslužan za razgradnju određenih namirnica, a starenjem se smanjuje količina enzima koje tijelo oslobađa.

Životne navike također igraju važnu ulogu u probavljanju namirnica, a postoje načini kako smanjeniti rizik od nastanka zatvora, a mi vam donosimo one najučinkovitije.

Unosite puno vlakana

Vlakna nisu ključna samo za održavanje zdrave probave, već su važna za cjelokupno zdravlje. Nažalost, velikom broju ljudi se prehrana temelji na brzoj hrani i jelima koja sadrže visoki postotak masti, što sigurno nije put do zdrave probave. Prehrana bogata vlaknima će smanjiti rizik od nastanka dijabetesa, srčanih bolesti, hemoroida i raka debelog crijeva.

Provjerite unosite li dovoljno vlakana!

Unosite voće, povrće, cjelovite žitarice i orašaste plodove. Zamijenite bijeli kruh s kruhom od cjelovitih žitarica i nezdrave grickalice kokicama. Izbjegavajte namirnice koje mogu uzrokovati plinove (brokula, pečeni grah, kupus, cvjetača i gazirana pića). Kod nekih ljudi škrob također može uzrokovati plinove. Ako ste netolerantni na laktozu, izbjegavajte mlijeko i mliječne proizvode. Nemojte zaboraviti na redoviti unos vode jer ona podmazuje hranu u probavnom traktu, olakšava otapanje vitamina, minerali i hranjivih tvari, i održava stolicu vlažnom što sprječava začepljenje.

Žvačite hranu i jedite više manjih obroka

Žvakanje je jedan od najvažnijih dijelova probave, a to veliki broj ljudi zaboravlja. Žvakanje neće samo usitniti hranu, već će potaknuti lučenje žlijezda slinovnica i oslobađanje enzima u želucu.

Pokušajte se ne prejedati. Jedite više manjih obroka. Veći obrok zahtijeva oslobađanje veće količine probavnih enzima, što će povećati rizik od nastanka žgaravice i probavnih smetnji.

Redovito vježbajte i kontrolirajte stres

Osim što pomaže u održavanju zdravog načina života, vježbanje može pomoći kod održavanja zdrave probave. Manjak aktivnosti može uzrokovati bol u želucu, proljev i osjećaj nadraženosti.

Stres također može imati negativan učinak na probavu. Zbog stresa se smanjuje dotok krvi u želudac i proizvodnja probavnih enzima, što uzrokuje žgaravicu, nadutost i zatvor.

Isprobajte kućna rješenja za probleme sa zatvorom!

Ne pretjerujte s antacidima

Antacidi neutraliziraju kiselinu u želučanom soku, a koriste se za prevenciju i smanjenje simptoma probavnih smetnji poput gastritisa.

Ipak, antacidi mogu smanjiti prirodnu sposobnost želuca da probavlja namirnice, što znači da ćete ih morati piti sve češće.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije