Varivo od kelja, krumpira i mljevenog mesa gotovo u samo 40 minuta!
Internet pamti kelj kao namirnicu koja je prije nekoliko godina bila jedan od vodećih gastro trendova, barem u sferama koje se dotiču s Instagramom, no za većinu nas odraslih na ovim prostorima varivo od kelja je dobro poznat obrok još od djetinjstva. Nekima je ostavio i gorak okus u ustima, doslovno, ako su odrastali u obiteljima u kojima su ga mame ili bake predugo kuhale, sve dok ne bi poprimio vrlo tamnu boju i neprimamljiv okus. Danas znamo bolje - kuhamo ga kraće i kombiniramo s namirnicama koje će se dobro sljubiti s njime i neutralizirati njegov intenzivan okus. Jedan od takvih primjera je ova verzija variva od kelja, krumpira i mljevenog mesa.
Zašto je kelj zdrav?
Okusom definitivno ne odgovara svakome, no ako se uzmu u obzir njegove zdravstvene dobrobiti, jasno je da bi kelj trebao konzumirati svatko. Barem ponekad.
Kelj sadrži vlakna, antioksidanse, kalcij, vitamine C i K, željezo i širok raspon drugih nutrijenata koji mogu pomoći u prevenciji raznih zdravstvenih problema, primjerice dijabetesa, srčanih bolesti ili razvoja raka. Osim toga, smatra se da je kelj - zahvaljujući mikronutrijentima koje sadrži - dobar za probavu, zdravlje kostiju, kože, kose i očiju.
Recept za varivo od kelja, krumpira i mljevenog mesa
Sastojci:
- 250 g mljevenog mesa (po izboru)
- 1 glavica kelja, sitno narezana
- 3-4 krumpira, oguljena i narezana na kockice
- 1 luk, sitno sjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 lovorov list
- sol i papar po ukusu
- 4 šalice povrtnog temeljca ili vode
Priprema:
-
Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri.
-
Dodajte sitno sjeckani luk i pržite ga dok ne postane staklast.
-
Dodajte sitno sjeckani češnjak i pržite ga još 1 minutu.
-
Dodajte mljeveno meso i pržite ga dok ne postane smeđe boje, povremeno ga miješajući kako biste razbili grudice mesa.
-
Dodajte koncentrat od rajčice, lovorov list, sol i papar. Miješajte i pirjajte još nekoliko minuta.
-
Dodajte narezane krumpire, sitno narezan kelj i povrtni temeljac (ili vodu). Pustite da varivo proključa.
-
Smanjite vatru i kuhajte dok krumpiri ne omekšaju, a kelj bude mekan.
-
Provjerite okus i prilagodite začine prema ukusu.
Poslužite toplo i uživajte!
Vezani sadržaj:
- Jeftino jelo koje svi vole: Francuski krumpir s kobasicama
- Recept za musaku od krumpira i mljevenog mesa, koja će vam uvijek ispasti savršeno!
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345